bezár
 

zene

2022. 06. 17.
Hangversennyel ünnepel a KÓTA a Zeneakadémián
Megalakulása 50. évfordulóját ünnepli a szövetség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hangversennyel ünnepel a KÓTA a Zeneakadémián Nagyszabású hangversennyel ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége június 19-én vasárnap a Zeneakadémia Nagytermében.

A KÓTA titkárságának csütörtöki közleménye szerint a fél évszázados működést olyan koncerttel ünneplik, amely műsorában és szereplőinek körében is szimbolikus. Az estén külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekel, végül a vegyeskarok Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő.

Maga az évforduló valójában 2020-ban volt, de azt a járvány miatt nem tudták megtartani. A jelenlegi már a negyedik kitűzött időpont, így a fellépők és a közönség régóta várja, hogy megvalósulhasson a koncert - mutattak rá az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A fővárosi együttesekhez további öt énekkar csatlakozik az ország különböző pontjairól, a közös munka során az összkarok minden karnagy vezényletével énekelnek. Az egyes műsorrészeket a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálják fel.

A gyermekkarok sorában ott lesz a budapesti Hunyadi Nagykórus (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig) és a kecskeméti Miraculum Gyermekkórus (karigazgató: Durányik László); a nőikarokat a budapesti Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna), a szegedi Bartók Béla Nőikar (karigazgató: Valkai Dávid) és a budapesti Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria) képviseli, a férfikarok részéről a pécsi Bartók Béla Férfikar (karigazgató: Lakner Tamás), az ajkai Padragi Bányász Férfikórus (karigazgató: Kanyárné Grünvald Petra) és a szolnoki MÁV Férfikórus (karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin) érkezik; a vegyeskarok közül három fővárosi együttes, a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (karigazgató: Szűcs Dániel), a Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Szabó Sipos Máté) és a Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes) szerepel.

Mint írták, a KÓTA az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezet, amely 1970 óta az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. A magyar kulturális örökség megóvását, a kodályi magyar kóruskultúra megőrzését és továbbvitelét ifjúsági és felnőtt együttesei számára központi és regionális rendezvényeivel, szakmai és módszertani tanácsadással, többféle minősítési rendszerével, fesztiválok, konferenciák, továbbképzések szervezésével, kiadványok terjesztésével, szakmai információs központként pedig koordináló és menedzselő munkájával segíti.

A szervezet fontos célja a zenei anyanyelv ápolása, a kortárs zeneszerzők és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a jövő hangversenylátogató közönségének kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltésének elősegítése.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szőcs Márton válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Solti Árpád válaszol

Más művészeti ágakról

Izsó Zita: Bekerített erdő, Scolar Kiadó, Budapest, 2022
A közelmúlt román prózájából
Légrádi Gergely: Alkalomadtán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés