bezár
 

zene

2022. 06. 30.
Ifjúkori Mozart-vígoperát mutat be amerikai koprodukcióban az Opera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ifjúkori Mozart-vígoperát mutat be amerikai koprodukcióban az Opera Mozart Az álruhás kertészlány című, szerelmi bizonytalanságokkal teli, ifjúkori vígoperáját Almási-Tóth András rendezésében, amerikai koprodukcióban, a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben mutatja be a Magyar Állami Operaház.

A dalszínház szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az évadban egyetlen alkalommal, pénteken az Eiffel Műhelyházban hallható előadás szerepeit Eric Laine (Don Achine), Öznur Tülüoglu (Violante/Sandrina), Anna Trombetta (Ramiro) és Kyle White (Roberto/Nardo) mellett a hazai színeket Szeleczki Artúr egyetemi hallgató (Belfiore), Brassói-Jőrös Andrea (Arminda) és Brindás Boglárka egyetemi hallgató (Serpetta) énekli, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kozma Péter dirigálja.

A tájékoztatás szerint Almási-Tóth András új rendezése egy elvont, szellemes, mégis abszurd világba helyezi a cselekményt, amiben Fügedi Balázs vizuális tanácsadó, Márton Richárd jelmeztervező és Pillinger Tamás világítástervező volt segítségére. A közlemény felidézi, hogy az 1775-ben a müncheni Salvatortheaterben bemutatott Az álruhás kertészlány fontos állomás az akkor 19 éves, útját kereső, de a zsenialitását már meg-megcsillogtató zeneszerző kibontakozása irányában. A darab zenéjét tekintve a korai Mozart-operák legsikerültebbje, a vígoperák és az opera seriák stílusjegyeit egyaránt magán viseli, története azonban jobbára a kor színházi toposzaiból építkezik. 

Mint írják, Az álruhás kertészlányt először 1987-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Boschán Daisy rendezésében, a zenéjét azonban Hevesi Sándor már 1924-ben felhasználta Goldoni A fogadósnő című darabjának adaptációjához.

A produkció a San Diegó-i Opera Neóval együttműködésben jött létre, amelynek alapító művészeti igazgatója Kozma Péter, az előadás karmestere. Az amerikai változat pénteki magyarországi bemutatóját követően augusztus 5-én debütál a rendezés az Egyesült Államokban, majd a Mítosz & történelem évad részeként 2023 júniusában tartja a magyar változat premierjét az Opera - áll az összegzésben.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/Operahaz/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés