bezár
 

art&design

2022. 07. 17.
Anna Mark retrospektív kiállítása Szentendrén
A Ferenczy Múzeumban, július 21-én első alkalommal mztatkozik be a művész ilyen átfogó kiállítással
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Anna Mark retrospektív kiállítása Szentendrén Anna Mark retrospektív kiállítása nyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban, július 21-én. Magyarországon első alkalommal mutatkozik be ilyen léptékű, az életmű valamennyi időrétegét átfogó kiállítással a művész. Az életművön keresztül feltárul Anna Mark szentendrei kötődése, baráti kapcsolatai (Barcsay Jenő, Ferenczy Béni, Ország Lili, Bálint Endre, Vajda Júlia), az 1956 után számára feltáruló szabad világ és művészetének jelentős korszakai.

A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark (Márkus Anna) 1928-ban született Budapesten, 1950-1956 között a Fővárosi Bábszínházban dolgozott, és ezekben az években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, az első években Németországban, majd 1959-től Párizsban él. A 60-as években a Group Carré de Paris művészcsoport tagjaként dolgozott. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása.

AM

A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik.

AM2

A szentendrei tárlattal párhuzamosan a budapesti Kisterem galéria idén nyáron válogatást mutat be Anna Mark festőművész alkotásaiból Minden helyekről címmel, így az egyedülálló életmű részletes bemutatással tárul a hazai közönség elé.

Anna Marknak jelenleg szintén kiállítása van a Képíró utcai galériában. Az Árvai Mária művészettörténész kurátori közreműködésével létrejött tárlaton a művész 1970-es évek elejéről származó papír alapú alkotásaiból, valamint az 1980-as és 1990-es években készült nagyméretű reliefjeiből látható válogatás.

Árnyékok és jelek /// Minden helyekről
Az Árnyékok és jelek című retrospektív kiállítás 2022. július 22-től október 23-ig látogatható a Ferenczy múzeumban, további információ ezen a linken. A tárlat július 21-én, csütörtökön 18:00 órakor nyílik meg. A Kisterem galériában szeptember 9-ig megtekinthető Minden helyekről című kiállításról bővebben itt olvasható. 
Helyszínek: Ferenczy Múzeum • 2000 Szentendre, Kossuth Lajos utca 5. /// Kisterem Galéria • 1053 Budapest, Képíró utca 5.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
art&design

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?
art&design

Gondolatok Kondor Attila kiállításáról a Képezőben
art&design

Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről

Más művészeti ágakról

Egy házasság helyzete (2. évad)
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés