bezár
 

art&design

2022. 08. 21.
Ünnepi folklórgála Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi folklórgála Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére Pécsen A néptánckutatói életút legfontosabb állomásait és az azt szegélyező szakmai-közösségi üzeneteket megidézve köszönti a magyar népzenei és néptáncélet egy gálaest keretében a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót augusztus 24-én, Pécsen - közölte a Janus Pannonius Múzeum.

Az intézmény közleménye szerint a Pécsi Nemzeti Színház épületében renezett gálán fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai. A két részből álló esten közreműködik Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István "Szalonna", a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok.

Mint írták, a rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is ismert Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához. Ez a szemléletváltás az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt - hangsúlyozzák a közleményben. A szerdai gálaesttel kapcsolatban további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

A kép forrása: maszol.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra
art&design

Interjú Házas Nikolettával szellemi pályájáról, párizsi tanulmányairól, a deepfake és az ageizmus kortárs jelenségeiről
Interjú Tranker Katával műfaji határátlépésről, vizuális nyelv(ezet)ről és tárgyakhoz fűzött érzelmekről
art&design

Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről

Más művészeti ágakról

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz, Magvető Kiadó, Budapest, 2022.
Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Csoma Sándor: Magasságok és mélységek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés