bezár
 

zene

2022. 09. 22.
Dupla koncerttel és ünnepi fesztivállal indítja a 2022/23-as jubileumi évadot a Concerto Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dupla koncerttel és ünnepi fesztivállal indítja a 2022/23-as jubileumi évadot a Concerto Budapest Szeptember 23-án és 24-én Baráti Kristóf és Ránki Dezső szólójával, Bartók, Bach és Mahler műveivel kezdi meg jubileumi évadát a Zeneakadémián a Concerto Budapest szimfonikus zenekar, amely október 8-án a Magyar Kincsek Ünnepével várja a közönséget.

Az idei évadhoz több kerek évforduló is kapcsolódik, hiszen Keller András 15 éve vette át zeneigazgatóként és vezető karmesterként az akkor 100 éves fennállását ünneplő zenekart. Meghívására a zenei világ két legendája, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is csatlakozik a Concerto Budapesthez a jubileumi szezonban - olvasható a zenekar MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, az új évadot két különleges hangversennyel nyitja meg a Zeneakadémián a Concerto Budapest. Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól a zenekarral Baráti Kristóf hegedűművész lép pódiumra, akivel Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatják meg.

Másnap, szeptember 24-én, szombaton szintén 19 óra 30 perctől Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, a d-moll és az A-dúr zongoraverseny hangzik el.

A szünet után mindkét hangversenyen Gustav Mahler I. szimfóniája, a Titán szerepel műsoron, az est karmestere Keller András zeneigazgató.

A szeptember 23-i első nyitókoncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, a szünetben stúdióbeszélgetés hangzik el Keller Andrással.

A két hangversennyel indul a jubileumi évad a Concerto Budapestnél, amelynek vezetését 15 éve, 2007. augusztus 1-jén nemzetközi pályázaton nyerte el Keller András, a világhírű, idén 35 éves Keller Quartet alapítója. Csatlakozik a zenekarhoz a zenei világ két meghatározó egyénisége, első vendégkarmesterként Eötvös Péter zeneszerző és rezidens művészként Mihail Pletnyov zongoraművész.

Keller András méltatása szerint mindketten a világ legeslegjobb zenészei közé tartoznak. Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is, Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense - idézik a zeneigazgatót.

"Mindkét minőségükben jönnek hozzánk. Ez óriási alkotói szövetséget jelent a Concerto életében, ami a zenekar művészeinek zenei világát jelentősen gazdagítja" - fogalmazott a zeneigazgató.

Mihail Pletnyovval és Eötvös Péterrel október végétől májusig a Concerto Budapest több koncertjén és fesztiválján is találkozhat a közönség.

"A Magyar Kincsek Ünnepe egy kaleidoszkóp, ahol különböző műfajok találkoznak" - így ajánlja Keller András az évad első ünnepi fesztiválrendezvényét, amelynek hangversenyei október 8-án 15 órától várják a közönséget a Zeneakadémián.

A holnap csillagai című koncerten 15 órától fellépnek a Virtuózok zenei tehetségkutató ifjú felfedezettjei, Kelemen Gáspár, Teo Gertler, Lugosi Dániel Ali és Boros Mihály, akik Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg.

Kép forrása: concertobudapest.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés