bezár
 

irodalom

2022. 10. 08.
Orzóy Ágnes: Annie Ernaux a francia társadalom legjelentősebb krónikása
Az új Nobel-díjasról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orzóy Ágnes: Annie Ernaux a francia társadalom legjelentősebb krónikása Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit - hangsúlyozta Orzóy Ágnes, a Magvető Kiadó szerkesztője annak kapcsán, hogy a francia szerző kapja idén az irodalmi Nobel-díjat.

Annie Ernaux mindegyik alkotása önéletrajzi ihletésű. Legkiemelkedőbb műve, amellyel berobbant a köztudatba, az Évek című 2008-as történelmi emlékirata, amely magyarul tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál Lőrinszky Ildikó fordításában. Ebben a könyvében az író a II. világháború után, egészen Nicolas Sarkozy köztársasági elnökké választásáig, a 2000-es évek elejéig mutatja be a fejlődő francia társadalmat egy nő megrázó történetén keresztül.

Egy másik Ernaux-regényben, a Lánytörténetben, amelynek magyar fordítása 2020-ban jelent meg, Annie Ernaux az 1958-as Franciaország világát eleveníti fel, amikor 17 éves volt. Mint Orzóy Ágnes rámutatott, az író egy normandiai kisvárosból, Yvetot-ból, munkásosztálybeli családból származik, szülei szatócsboltot vezettek. Katolikus környezetben nagyon zárt életet élt, majd egy nyáron táborba került, ahol kinyílt számára a világ, megtapasztalva a szabadság ízét megismerkedett egy fiúval, akivel együtt is töltöttek egy éjszakát. Ennek a következményeit, további életére gyakorolt hatását meséli el a történetben.

Kiemelte, hogy ugyan női szemszögből láttatja a történelmet, a társadalmat és az ideológiákat, olyan őszintén beszél saját életéről és koráról, hogy mindenki elég könnyen azonosulni tud vele.

A 81 éves francia írónőnek eddig 23 könyve és több publikációja jelent meg. Legújabb kisregényében, a Le jeune homme-ban egy nála jóval fiatalabb férfival való kapcsolatát idézi fel. 2000-ben jelent meg L'événement című műve, amelyből film is készült Audrey Diwan rendezésében. Ebben a könyvben fiatalkori abortuszának megrázó és részletekbe menő történetét dolgozza fel.

A francia irodalmon belül Annie Ernaux az autofiction műfaj képviselője, amely részben önéletrajzból és részben fikcióból építkezik. E népszerű műfajban alkot még Catherine Millet, Emmanuel Carrere vagy Édouard Louis is. A francia kritikusok Simone de Beauvoir-hoz is szokták hasonlítani a francia nőkre gyakorolt hatása miatt, de azért is, mert "a tudatát és a személyes emlékeit úgy írja meg, hogy azok kollektív emlékezetté válnak" - fogalmazott Orzóy Ágnes.

Magyarul korábban két kisregénye, az Árulás és az Egy asszony jelent még meg 1997-ben Szávai János fordításában, a Széphalom Könyvműhely gondozásában.

Mint Orzóy Ágnes elmondta, a Magvető Kiadó tervei szerint további regényeit is kiadják majd magyarul, jelenleg több könyvről is tárgyalásokat folytatnak.

Kép: newyorker.com, Claire Merchlinsky

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés