bezár
 

art&design

2022. 10. 17.
A Magyar Festészet Napján hazai festők klasszikus remekműveit árverezi el a Virág Judit Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Festészet Napján hazai festők klasszikus remekműveit árverezi el a Virág Judit Galéria Különösen erős aukciós anyaggal készül 70. árverésére a Virág Judit Galéria. A 19-20. századi klasszikus műveket felvonultató aukción kalapács alá kerül a Kornai-gyűjtemény, emellett soha nem látott Vaszary festmények, valamint Rippl-Rónai József, Patkó Béla és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása is új tulajdonosát keresi. Október 18-án, a Magyar Festészet Napján tartja jubileumi aukcióját a 25 éves Virág Judit Galéria.

A magyar remekműveket felsorakoztató árverésen a nemrégiben elhunyt Kornai Péter magángyűjteménye is kalapács alá kerül, többek között Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásaival. Kornai szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz – „a pincétől a padlásig” mindent tudni akart az adott műről. Habár kollekciója különböző korok és stílusok alkotásaiból áll, hangulatilag és érzelmileg teljesen egységes, gerincét pedig klasszikus modern művek alkotják. A Virág Judit Galéria a Kornai-gyűjtemény részeként elárverezi többet között Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képét (Díva kék pamlagon), Rippl-Rónai József bravúros portréját (Somssich gróf portréja) és Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekcióját, amely betekintést enged a művész szinte valamennyi korszakába.

Az aukciós anyagban a fentiek mellett helyet kaptak eddig nem látott Vaszary remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olaj-alkotása (Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal) mellett elárverezik A San Domenico Hotel kertje Taorminában című képet is. Ez utóbbi korábban ismeretlen volt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben. Az aukció további kulcstétele Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely igazi csemege a műkedvelők számára, a párizsi háztetők és kémények elvont, purista szellemű ábrázolása. A kép 1925-ben született, és 2000 körül került a hazai műkereskedelem vérkeringésébe. Patkó Károly egy páratlan festménnyel - Lerici (Vitorlások Lericiben) - szerepel a 70. aukción. A festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így igazi öröm a műkedvelők számára ez a rejtett kincs Patkó itáliai korszakából.

„2022 fontos év az életünkben, hiszen idén ünnepeljük a Virág Judit Galéria fennállásának 25. évfordulóját, októberben pedig hetvenedik alkalommal tartunk aukciót. A kerek számot páratlanul izgalmas aukciós anyaggal ünnepeljük, büszkék vagyunk rá, hogy ismét a 19-20. századi klasszikus magyar festészet legjavát tudjuk elárverezni, köztük számos, eddig soha nem látott darabbal. Az aukciót most is, mint mindig kiállítás előzi meg, így bárki, ingyen megtekintheti Rippl-Rónai, Vaszary vagy Gulácsy korszakalkotó műveit” – mondta Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze.

Kép: Vaszary János Olasz Villa című festményének részlete, a Virág Judit Galéria jóvoltából.

Az aukció anyaga október 7-től 17-ig látogatható ingyenesen.
Helyszín: Virág Judit Galéria • 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés