bezár
 

art&design

2022. 10. 19.
Eddig tízezren látták a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eddig tízezren látták a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítását A hétvégén köszöntötte a tízezredik látogatóját a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából útnak indított múzeumbusz. Az Átröpűlök hosszában hazámon című tárlat szeptember elseje óta járja az országot. Eddig több mint harminc település közönsége találkozhatott vele, főként a dunántúli régiókban.

A busz útvonala folyamatosan alakul, a tervek szerint decemberig mintegy 60 településre látogat el a nyugati országrészen, majd januártól a keleti régiókba jut el és visszatér Budapestre is.  Az utazó kiállítás kiemelt célja, hogy minél több embernek mutassa be élményszerűen Petőfi Sándor életművét és életútját.

A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

„A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a 'változó szerencse szekerén’ felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét" - írták a szervezők.

A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás kérdéseit.

Fotó: A PIM Facebook oldala.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés