bezár
 

zene

2022. 10. 29.
Viktoria Mullova, Boldoczki Gábor és a Suisse Romande Zenekara a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Viktoria Mullova, Boldoczki Gábor és a Suisse Romande Zenekara ad közös koncertet november 10-én, csütörtökön, a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében – olvasható az intézmény honlapján.

A Suisse Romande Zenekara, svájc legendás együttesét az alapító, Ernest Ansermet félszázados működése tette naggyá. Jelenlegi vezetőjük, a brit Jonathan Nott sokoldalú érdeklődésű karmester, gazdag repertoárral. Nyitottságát jelzi a hangverseny műsora, melyen Richard Strauss nagyszabású Zarathustrája előtt nemcsak Sosztakovics izgalmas-szuggesztív I. hegedűversenyét halljuk az orosz Viktoria Mullova tolmácsolásában, de Penderecki trombita-concertinóját is – világklasszis honfitársunk, Boldoczki Gábor hangszerén.

A kortárs zene apostola, Ansermet 1918-ban hozta létre az Orchestre de la Suisse Romande együttesét. Ő „nevelte fel” a zenekart, de utódainak sora is impozáns: Ansermet nagy korszakát követően Kletzki, Sawallisch, Stein, Jordan, Luisi, Steinberg, Janowski és Paavo Järvi irányította a munkát. A rendkívül alapos képzettségű és nagy tapasztalatú Jonathan Nott a kortárs zenében is otthonos: lemezeket készített Ligeti György műveiből, s az ezredfordulót követően az Ensemble InterContemporaint vezette. 2017 óta áll az OSR élén. Viktoria Mullova nemcsak világsztár virtuóz, de kísérletező szellemű muzsikus is, akitől a romantikus és kortárs hegedűrepertoár mellett a historizmus, a jazz vagy a popzene sem idegen. Boldoczki Gábor a világhírű magyar trombitaiskola egyik legjobbja: játékát érzéki hang, lélegzetelállító virtuozitás és kifejező előadásmód jellemzi. A Penderecki-concertino 2015-ös ősbemutatóját ő abszolválta. Sosztakovics négytételes I. hegedűversenye (1947/48) magánszólamának gazdagságát David Ojsztrah egy Shakespeare-szerephez hasonlította. Richard Strauss 1896-os Zarathustrája kommentársorozat Nietzsche filozófiai művéhez, a túlcsorduló posztromantika pazar eszköztárával megfogalmazva.

Négyzetes kép a leadben: mupa.hu
Fejléc kép a cikk tetejére: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Solti Árpád válaszol
Interjú Vizin Viktóriával eltérő kulturális tapasztalatokról, a külföldre költözés fontos állomásairól
Hódítás az operában

Más művészeti ágakról

Bernáth Szilárd: Larry
Desiré Central Station 2022 – No Filter
irodalom

Az Irodalmi Szemle legújabb lapszámbemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés