bezár
 

színház

2022. 11. 05.
Kezdődik a romániai Országos Színházi Fesztivál
Bagossy Levente díszletmakettjeivel és erdélyi színházak előadásaival
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszletmakettjei és több erdélyi magyar színház előadásai tekinthetők meg Bukarestben a 32. Országos Romániai Színházi Fesztiválon november 5. és 13. között.

Bagossy Levente kiállítása a Liszt Intézet bukaresti központjában látható, a tárlat az elmúlt 30 év színpadtervei közül 20-at mutat be a bukaresti közönségnek miniatűr makett formájában. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! produkciók színpadképeinek kicsinyített mása.

Szkéné színház

A romániai színházi szakma legfontosabb seregszemléjének számító, a Román Színházi Szövetség (UNITER) által szervezett fesztivál előadásai szombaton kezdődnek. A fesztivál első napján a nemrég elhunyt Ion Caramitru román színészről, az UNITER volt elnökéről emlékeznek meg egy kiállítással.

A fesztivál kurátorai beválogatták a programba egyebek mellett a kolozsvári és a sepsiszentgyörgyi magyar színházak előadásait. A Kolozsvári Állami Magyar Színház két produkcióját hívták meg, így bemutatják Shakespeare Hamletjét Tompa Gábor rendezésében és Eugene Ionesco Macbett című darabját, amelyet Silviu Purcarete rendezett. Kolozsvárról egy harmadik magyar nyelvű előadás is érkezik a fesztiválra, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának végzős diákjai Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét viszik színre.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház szintén két produkcióval szerepel. Előadják a Jógyerekek képeskönyve című junkoperát Hegymegi Máté rendezésében, valamint Stefan Arsenijevic, Srdjan Koljevic és Bojan Vuletic Szerelem és más bűntények című darabját, amely Arsenijevic azonos című filmje alapján készült, és a román Theodor-Cristian Popescu állította színpadra.

Sepsiszentgyörgyről is érkezik egy harmadik előadás a seregszemlére, mivel a programba beválogatták az M Stúdió mozgásszínház Are we human or are we dancers? (Emberek vagy táncosok vagyunk?) című produkcióját, amely Ioana Marchidan koncepciója és koreográfiája alapján készült. A fesztiválon játszani fogják román nyelven a Nagy Botond rendezte Hazatérés című előadást is, amely Matei Visniec román drámaíró műve alapján készült a suceavai Matei Visniec Színházban.

Fotó: FNT - Festivalul National de Teatru / The National Theatre Festival (Facebook);

szabadsag.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés