bezár
 

irodalom

2022. 11. 16.
2000 évnél régebbi baszk nyelvű írásos emlék
Ez az eddigi legrégebbi nyelvemlékük
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2000 évnél régebbi baszk nyelvű írásos emlék Az eddigi legrégebbi, több mint 2000 éves baszk nyelvű írásos emléket találták meg az észak-spanyolországi Navarra tartományban.

A kezet formázó bronzlapra a vaskori eredetű Irulegui falu egyik házának feltárásakor bukkantak rá a bejáratnál még tavaly nyáron, de csak idén, a restaurálási munkálatok közben vették észre a közepét díszítő feliratot - ismertette a részleteket Mattin Aiestaran, az ásatást vezető régész.

Mint mondta, a kutatók megállapították, hogy a 40 írásjelből álló felirat öt szót tartalmaz, közülük az elsőt sikerült is lefordítani. A "sorioneku" szó a baszk nyelvben ma használt "zorioneko" ősi megfelelője, jelentése pedig jószerencse. A felirat többi részét egyelőre nem tudták megfejteni.

A 36 grammos, jobb kéz-formájú bronzlap a Krisztus előtti első század első harmadából származik. Megtalálásának helyszíne is arra utal, hogy rituális tárgyról van szó, amelyet a bejárat mellé akasztottak ki, hogy az megvédje az otthont.

A felfedezés az "Irulegui keze" nevet kapta a kutatóktól, igazi jelentősége pedig abban áll, hogy igazolja: a baszk nyelv már több mint kétezer éve létezik, de egyúttal megerősíti a terület ókori lakóinak íráshasználatát is.

A tervek szerint a vizsgálatok befejezését követően a pamplonai Navarra Múzeumban fogják kiállítani a kivételes leletet.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés