bezár
 

film

2022. 12. 02.
December első hétvégéjén újra itt a Taiwan Dox
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tajvani filmeké a főszerep a Corvin moziban december 2-án és 3-án. A Yankees dobójaként sztárrá vált tajvani baseballjátékosról szóló sportfilm, a tajvani kamaszsorsokat bemutató alkotás, a tajvaniak és a tenger kapcsolatáról szóló természetfilm, történelmi témájú és sámánizmussal foglalkozó dokumentumfilmek állnak az idei Taiwan Dox fókuszában.

A Taiwan Dox kétnapos vetítéssorozattal célozza meg keleti filmeket kedvelő közönséget a Corvin moziban. A sajátos történelmi múlttal és bonyolult nemzeti és etnikai összetétellel rendelkező Tajvan filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is olyan változatos témákat járnak körül, mint a különleges emberi sorsok, a történelemmel terhelt múlt, a hagyományőrzés vagy a szigetországot körülvevő természeti erők.

Az eseményt december 2-án, pénteken 20 órakor a Tajpej Képviseleti Iroda magyarországi vezetője, Liu Shih-chung nyitja meg. A hivatalos megnyitó egy különleges film vetítésével kezdődik: a Bálna-sziget című film alkotói – Liao Hong-ji, a tengerről szóló irodalmi művek szerzője és Ray Chin víz alatti fotós – arra vállalkoznak, hogy bemutassák a szigetországban élő emberek tengerrel kapcsolatos politikai, történelmi és vallási indíttatású hiedelmeit, félelmeit. Az alkotók célja, hogy a nézők megértsék a tajvaniak és a tenger közötti kapcsolatot. A bemutató után beszélgetést is szerveznek, amelynek résztvevője Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

Szombaton 16 órától indulnak a vetítések a Corvin mozi Jávor termében. A 2022-es Álmok örvénye című film a tajvani őslakosok sámánista rítusairól, sámánizmussal kapcsolatos hiedelmeiről szól. A Teenagerek és a Térj haza! című rövidfilmeket egy blokkban vetítik, 18.15-től. A rövidfilmes blokkot egy izgalmas beszélgetés követi Salát Gergely, sinológus, műfordító, egyetemi oktatóval és a Térj haza! rendezőjével, aki online jelentkezik be a fesztiválra. 19 órakor Stőhr Lóránt és Robert Ru-Shou Chen A kortárs tajvani filmművészet című könyvének bemutatója lesz. A beszélgetésen, amelyet Komlósi Orsolya, a Taiwan Dox kurátora vezet, Stőhr Lóránt vesz részt. A Taiwan Doxot a Még egy dobás: Chien-Ming Wang története című dokumentumfilm zárja szombat este.

A szervezők – a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány – hatodik alkalommal rendezik meg közösen a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. Az ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 5 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Hír, plakát és jelenetképek forrása: Taiwan Dox Tajvani Dokumentumfilm Napok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés