bezár
 

art&design

2022. 12. 03.
Lengyelország tiltakozik a Varsóból ellopott Kandinszkij-kép németországi elárverezése miatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lengyelország tiltakozik a Varsóból ellopott Kandinszkij-kép németországi elárverezése miatt Botrányosnak nevezte pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, hogy Lengyelország hivatalos tiltakozása ellenére egy németországi aukción elárverezték Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festőnek 1984-ben a varsói Nemzeti Múzeumból ellopott képét.

Vaszilij Kandinszkij (1866-1944) Kompozíció nevű akvarelljét a Grisebach német aukciósház csütörtökön 310 ezer euróért (127 millió forint) árverezte el.

Müller a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak pénteken elmondta: a helyzet botrányos. „Annak ellenére, hogy a lengyel diplomácia tájékoztatta a német hatóságokat, valamint az aukciósház vezetését, hogy lopott műtárgyról van szó, mégis elárverezték." Megerősítette, hogy Lengyelország jogi lépéseket fog tenni a mű visszaszerzése érdekében. A lépéseket csütörtökön már a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca helyezte kilátásba. 

A minisztériumi közleményben „rendkívül erkölcstelennek", valamint a nemzetközi műtárgypiacon alkalmazott szabályokkal ellentétesnek minősítették az 1984 júniusában a varsói Nemzeti Múzeum gyűjteményéből ellopott kép elárverezését.

Lengyelország és Németország között már komoly vita áll fenn a kulturális javak (múzeumok, műtárgyak, műemlékek) második világháborús veszteségeiről is. Az 1939-es német támadás következtében elszenvedett lengyel károkról szóló, szeptember 1-én bemutatott lengyel parlamenti bizottsági jelentésben 19,3 milliárd zloty (1,7 ezer milliárd forint) összegben jelölték meg a kulturális javak veszteségeit. Berlin viszont Lengyelország esetében lezárt ügynek tekinti a második világháborús jóvátételt.

A kép forrása: www.thefirstnew.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kontemplatív séta a Balaton-felvidéken
art&design

Szalay Péter 41. születésnapját ünneplő kiállításáról
Neked már megvan a heti Praedád?
A Trafó Galéria Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból? című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Susanne Regina Meures Tomboló Irán című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés