bezár
 

film

2022. 12. 11.
Bárki ingyen megnézheti a Diák Oscar-díjra jelölt magyar rövidfilmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online, ingyen nézhető a Diák Oscar-díjra jelölt magyar rövidfilm, a Földiek. A szürreális családi sci-fi a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól.

Freund Ádám rövidfilmjét szinte minden kontinensen bemutatták. Magyar premierje a Friss Húson volt, ahol megnyerte a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat, ezután számos nemzetközi fesztiválon vetítették, több díjjal is elismerték, majd Diák Oscar-díjra jelölték. Az egyedülálló hangulatú, szürreális családi sci-fi ingyen nézhető online a Vimeo felületén. A rendező jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik. 

Földiek

A Földiek egy válás története egy gyermek szemszögéből elmesélve, egy játékos, mesei világban. A 12 éves Ábel (Cservák Zoltán) szüleivel és nővérével él egy vidéki házban. Apja reggeltől estig az udvari műhelyében barkácsol. Senki nem tudja, mire készül pontosan, míg egy nap levegőbe nem emelkedik a saját gyártású űrhajójával, majd csodálatos módon kilövi magát a sztratoszférába. Ábel képtelen belenyugodni apja távozásába, és nyomozni kezd.

Freund Ádám sci-fije, amely a csillagok közé vágyó apáról és az apját kereső kisfiúról szól, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon mutatkozott be. Rögtön elnyerte a fődíjat: „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen" – indokolta döntését a fesztivál zsűrije. 

A díjat számos további elismerés követte: legjobb kisjátékfilm a Magyar Filmdíjon, legjobb kisjátékfilm a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, a Magyar Operatőrök Társasága által odaítélt Aranyszem díj, a zsűri nagydíja a CineFesten, Simó Sándor-díj és a legjobb képi világért járó elismerés az Earlybird filmfesztiválon.

A Földiek világpremierje az Oscar-jelölő Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon volt. Ezután többek között a rangos Camerimage-on, majd Palm Springsben, Uppsalában és Poiters-ben is vetítették. 

Földiek

Az egyedülálló stílusú és hangulatú rövidfilmet Freund Ádám saját személyes élményei ihlették. „Számomra ez személyes indíttatású történet, a szüleim válása inspirálta” – mondta el a rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseként készítette el a filmet. A forgatókönyvet ő maga írta Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen. Az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A főszereplők: Györgyi Anna, Dimény Áron, Rujder Vivien és Cservák Zoltán. A film a CineSuper, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam és az AmegO Film együttműködésében.

Freund Ádám jelenleg első nagyjátékfilmje, a Hiénák forgatókönyvén dolgozik, amelyet Szabó Iván forgatókönyvíróval közösen jegyez. A Hiénák egy napjainkban játszódó, igazi éjszakai, budapesti film, amely egy olyan független taxis csapatról szól, akik csalnak az órával. A film elején egyikőjük váratlanul megsérül, ezért a feleségének kell beszállni a helyére. A férfi-női szerepeken túl is sok mindenről szól a több szálon futó cselekmény, de leginkább arról, hogy milyen konfliktusokhoz vezet az, ha ez az ügyeskedő-stikliskedő attitűd, az apró csalások napi rutinná válnak, és beszivárognak a magánszféránkba: a barátságokba, a házasságokba, a párkapcsolatokba. Hová vezet az érzelmi „szürke zónázás”, ki lehet-e keveredni belőle, újjá lehet-e születni, ha ránk borul a hazugságvár.

Hír és jelenetképek forrása: Földiek produkció

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés