bezár
 

színház

2023. 01. 17.
Szentesen tartja A revizor előbemutatóját a Békéscsabai Jókai Színház
Pataki András rendezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Január 26-án, 27-én és 28-án a szentesi Tóth József Színház és Vigadóban viszi színre Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című drámáját a Békéscsabai Jókai Színház. A darab rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja.

Pataki András szerint Gogol műve fantasztikus komédia, amely benne van a világirodalom TOP 10-ében. Ő maga negyedszer álmodja különböző színházak színpadaira a darabot, amely - szavai szerint - "kicsit még a pályán tud tartani engem".

Szkéné színház

A rendezői elképzelés szerint az előadás olyan lesz, mint "egy élő bábjáték". Nem a lélektani realizmus eszközrendszerével építik fel az előadást, hanem a vásári komédiából indulnak ki. 

A darab kortalan, nincs direkt a mára aktualizálva, "mert aktuális magától is" - fogalmazott a díszlettervezői feladatokat is ellátó rendező, aki szerint az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat tudjuk virtuóz módon megragadni, színesen bemutatni.

A szereplőkről szólva: archetipikus figurák jelennek meg a történetben. 

A zenét az amerikai turnéról éppen hazatérő Varga Gábor jazzmuzsikus szerzi, és élőben játssza majd a színpadon. 

Szélyes Andrea jelmeztervező tudatta, hogy mivel az előadás nem kötődik korhoz, a ruhák sem fognak. A szereplők arca ki lesz festve, ami utal a commedia dell'arte eszközrendszerére.

A darabot Morcsányi Géza fordításában január végén a békéscsabai teátrum működtetésében lévő szentesi Tóth József Színház és Vigadóban mutatják be, majd az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után debütál a békési megyeszékhelyen.
 

Időpont: január 26, 27, 28
Helyszín: Szentes, Tóth József Színház és Vigadó
Képek forrása: jokaiszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés