bezár
 

film

2023. 03. 16.
Jön a 2023-as Észt Hét: filmek, könyvek, zene
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 18–26. között Budapesten az Észt Hét keretében filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetnek az érdeklődők az észt kultúrával. Idén a filmválogatásban történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott.

Az Észt Hét első programja március 18-án az Opus Jazz Klubban egy koncert lesz: a háromnemzetiségű formáció tagjai – a zenekar vezetője az észt zongorista, Kirke Karja, a francia nagybőgős, Étienne Renard és a német dobos, Ludwig Wandinger – a technikai lehetőségek kitágításán dolgoznak, miközben a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják. Legfőbb inspirációs forrásaik között szerepelnek a régmúlt hátborzongató némafilmjei és az elromlott gépek.

A mozis program a Melchior, a patikárius című filmmel indul március 23-án a Művész moziban. A kosztümös krimi alapjául a népszerű észt író, Indrek Hargla magyarul is megjelent regénye szolgál. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior – aki még a halottakkal is tud beszélni – egy hős lovag gyilkosa után nyomoz. Szintén irodalmi adaptáció Az ifjú elvtárs című film, amelyet március 24-én vetítenek a Kino Café moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regényfolyama és a belőle készült film egy kisgyermek szemével, sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát: a Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt csonka család, apa és kislánya küzdelmeit és kalandjait. A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regénytrilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról, animáció egy ugató lakásról, a ralimániás apáról és fiáról, tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről. A válogatás március 25-én tekinthető meg a Kino Café moziban.

Március 26-án zárul a filmes program a Kino Café moziban 2022 legjobb észt játékfilmjével. Az észt-finn-svéd koprodukcióban készült Sivatag a Sínai-félszigeten játszódik, ahol sem törvényt, sem embert nem tisztelnek. A kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtik és a sivatagban rejtegetik. Ingrid beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ám a csapat főnöke gyanút fog és egyre veszélyesebbé válik.

A gyerekeket az idei évben is rajzpályázatra hívta az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. Mivel 2023-at a mozgás évének kiáltották ki Észtországban, a sport és testmozgás témájában készült alkotásokat vártak május 15-ig három korosztályban.

Részletes program és jegyelővétel a Művész mozi és a Kino Cafe mozi vetítéseire március 16-tól a honlapon.

Forrás: Artmozi.hu / Észt Intézet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés