bezár
 

art&design

2023. 03. 27.
Megnyílt a Ferenczy Múzeum új állandó kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a Ferenczy Múzeum új állandó kiállítása Megnyílt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új, A gyűjtemény (1900-2022) című kiállítása, amely 122 év alkotásaiból válogat. Az időről időre megújuló tárlat 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.

A Magyar Géniusz Program 65 millió forintos támogatásával megvalósuló kiállítást szombaton bemutatva Prosek Zoltán, az FMC igazgatója kiemelte, hogy a tárlat félig állandó, hiszen bizonyos elemei évente, félévente megújulnak. Ilyen például a Szentendréhez kötődő művészeket kamarajelleggel bemutató retrospektív kiállítás az első teremben, illetve a harmadik terem, ahol a későbbiekben régészeti, néprajzi, helytörténeti kiállítás lesz látható, ezek szintén kapcsolódnak a válogatáshoz. Így lehetőség nyílik arra, hogy a közönség jobban megismerhesse az FMC gyűjteményét, a változó kiállítási anyag tartalmába pedig a látogatók is beleszólhatnak.

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt mondta: a program egyik küldetése a létrejöttekor az volt, hogy a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével "újraszínezze" a Kárpát-medence magyar térképét. A magyar kulturális tér szerkezete nem túl szerencsés - mondta -, hiszen "Budapest-centrikus kultúrában élünk".

A tárlaton olyan kiemelkedő művek is várják a közönséget, amelyek régóta nem voltak kiállítva, de látható válogatás az új szerzeményekből is. Az érdeklődők a többi között a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alkotóival találkozhatnak, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy család, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos, illetve Kaszás Tamás, Szentirmai Zoltán. Emellett külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.

A tárlattal egy időben nyílt meg a múzeum felső szintjén az ISBN művészeti könyvesbolt, amely az FMC saját művészeti albumain kívül hazai és régiós kiadású, limitált példányszámú művészeti könyveket, egyedi kiadványokat kínál.

A gyűjtemény (1900-2022) című tárlat kurátorai Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina és Prosek Zoltán művészettörténészek, a kiállítás 2028. március végéig látható a Ferenczy Múzeumban.

Kép forrása: femuz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés