bezár
 

színház

2023. 04. 07.
Pécsi vendégjáték a Szkénében
Várnagy Kinga Anyanyelve magyar című monodrámája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pécsi vendégjáték a Szkénében Április 15-én a Szkéné Színházba érkezik Várnagy Kinga jelentős szakmai és közönségsikert arató monodrámája, az Anyanyelve magyar. Az életrajzi jegyzetekből, fotókommentárokból és személyes interjúkból összeálló előadás egy Németországba disszidált pécsi szinkrontolmács életét dolgozza fel, miközben egyre láthatóbbá teszi a széteső család, a hontalanság, a haza- és az elvágyás, a magány, a betegség, illetve az anyaság egymást metsző kérdéseit.

Várnagy Kinga vendégjátéka voltaképpen egy rendkívül személyes önvallomás a túlélésről – a túlélésről, minden körülmények között. A történet főszereplője még a szocializmusban született, regényes élete szélsőséges ellentmondásokkal teli: kívülről rendkívül sikeres, nyolc nyelven beszélő szinkrontolmács, az Európai Unió minta állampolgára, belül azonban hol csendesen, hol egyre zajosabban ott őrlik egymást a magány fogaskerekei. Az elhanyagolást, az állandó idegenségérzetet és az áttételes bántalmazást ugyanis végső soron képtelen ellensúlyozni az a multikulturális, izgalmas és bohém közeg, amely a nevelőapák, az anya és az óvó-védő nagyszülők háromszögében születik meg. Az előadás különlegessége, hogy az életinterjút maga Várnagy Kinga rögzítette.

Szkéné színház

Sehol sem otthon lenni, mindenkinek és mindig megfelelni, időről időre hazát, családot, identitást váltani, anyát eltemetni, betegségből felállni, és mindeközben örülni a legapróbb dolgoknak is – talán így foglalható össze legpontosabban az elénk táruló életút, amely április 15-én 19 órától látható a Szkéné Színházban.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Édes Anna a KuglerArt Szalonban, a Freeszfe Egyesület előadásában
Jászay Tamás: Színház a másodikon – Ötvenen a Szkéné 50 évéről
Szaturnusz gyűrűje az Örkény Stúdióban
Vendégváró Fesztivál a Bethlen Téri Színházban

Más művészeti ágakról

Békés Pál meseregényei a Jelenkornál
Beszélgetés a Tilos az Á négy antológiájáról a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés