bezár
 

színház

2023. 05. 26.
Királyok évada a Nemzeti Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Királyok évada a Nemzeti Színházban Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023-2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat.

„Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat: ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak” - mondta el a Nemzeti Színház pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

Szkéné színház

Mint hozzátette, október közepéig még tartanak a Színházi Olimpia eseményei - ennek keretében rendezik meg ősszel a 10. MITEM-et is -, szeptembertől azonban megkezdődik a Nemzeti következő színházi szezonja. Ez a Királyok évada nevet kapta, hiszen csaknem mindegyik új produkcióban szerepelnek uralkodók.

Az első premier az erről az évadról az olimpia miatt átvitt Bánk bán lesz, szeptember 10-én. Katona József klasszikusa eddig is sikerrel futott, de most megérett az újragondolásra, így egy újgenerációs Bánk bánt láthat a közönség - jegyezte meg.

Rátóti Zoltán, a színház stratégiai igazgatója Molnár Ferenc Egy, kettő, három és Az ibolya című egyfelvonásosait rendezi, melyeket együtt játszanak majd. A produkcióban együtt szerepelnek a Színművészeti Egyetem másodéves hallgatói és a Nemzeti társulatának tagjai. A bemutatót augusztus 16-án a Gyulai Várszínházban tartják, majd szeptembertől a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lesz látható az előadás.

Bertold Brecht Kurázsi mamáját az Színházi Olimpia alapítója, Theodórosz Terzopulosz rendezi, Szűcs Nellivel a címszerepben. December 2-án Gogol Revizorját mutatják be Avtandil Varszimasvili rendezésében, szintén Szűcs Nellivel a szereplők között.

Decemberben tartják Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című folkoperájának ősbemutatóját. A Nemzeti Táncegyüttessel együttműködésben készülő produkciót Vidnyánszky Attila rendezi. Sík Sándor István király című színműve, mely a halálra készülő uralkodó utódlással kapcsolatos dilemmájára épül, 2024 februárjától lesz látható a Gobbi Hilda Színpadon. Ugyanitt mutatják be márciusban az Irredenta kabarét, a rendhagyó előadás az 1920-as, 1930-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.

Valerij Fokin átdolgozásában és rendezésében kerül a Nemzeti nagyszínpadára 2024 áprilisától Shakespeare Lear királya.

Az évad végére is jut egy ősbemutató, Szarka Tamás Esthajnal című cigányballadája, amely Gorkij Makar Csudra című elbeszélése alapján készült, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Karaván Színházzal együttműködésben.

A Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik - jelentette be Vidnyánszky Attila.

Kép forrása: nemzetiszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés