bezár
 

film

2023. 08. 24.
Itt az az új magyar bűnügyi film, az Éger előzetese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 16-án kerül a magyar mozikba az Éger című új magyar bűnügyi film. Az író-rendező Nagy Borús Levente játékfilmes bemutatkozása csavaros bűnügyi történetet ígér Kálid Artúrral, Kovács Tamással, Nagy Zsolttal, Péterfy Borival, Schmied Zoltánnal, Szilágyi Csengével és Zsótér Sándorral. A közvetlen állami támogatás nélkül készült független játékfilmnek már van előzetese és plakátja is.

Az adósságot végül mindig meg kell fizetni… Károly és Zsolt egyszerre legjobb barátok, vetélytársak és esküdt ellenségek – tehát egymás életének szerves részei, mióta az eszüket tudják. Az egyetem végeztével azonban elszakadnak egymástól. Hosszú évtizedek után útjaik akkor keresztezik ismét egymást, mikor a munkanélküli, reményvesztett Zsolt megjelenik az éppen életközépi válságon keresztülmenő Károly ajtajában. A két férfi találkozása olyan eseményláncolatot indít el, amely nem csak kettejük, hanem minden szerettük életét végérvényesen tönkreteheti. A féltékenység, irigység és bosszú elkerülhetetlenné teszi a vérontást, a történet folyásában pedig egyaránt központi szerepet játszik egy titokzatos felvétel, a véletlenek összjátéka és a sors keze – szól az Éger ajánlója.

Az Éger az író-rendező Nagy Borús Levente első játékfilmje. Az alkotás előzménye a Tantrum című kisjátékfilm, Nagy Zsolt egysnittes monológja, amely szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos programjában is.

A film szerepeiben Kálid Artúr, Kovács Tamás, Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor látható. A zeneszerző Víg Mihály, a Trabant és Balaton együttesek alapítója, aki Tarr Béla alkotótársaként kivételes filmzenék sorát szerezte pályafutása során.

Máig a legintenzívebb alkotói élményem, amikor a koronavírus-járvány idején megírtam azt a forgatókönyvet, amelynek aztán az első harmadából leforgott a Tantrum. Amikor, a Vertigo Média támogatásának hála, nagyjából másfél évvel később lehetőségem nyílt arra, hogy elmeséljem a teljes történetet, az eredeti szkript alapos ráncfelvarráson ment keresztül. Így született meg az Éger, amelynek középpontjában bár továbbra is egy eleve halálra ítélt barátság lassú, évtizedeken át tartó széthullása van, de az ebből fakadó dominóeffektus már olyan műfaji elemeket (véres leszámolásokat, az egész narratívát újrakeretező csavarokat) hozott magával, amelyek reményeim szerint még hatásosabbá teszik Károly és Zsolti tragédiáját” – mesélt az író-rendező Nagy Borús Levente a film keletkezéséről.

Az Éger plakátja, Frank Rizzo munkája

A film plakátja Frank Rizzo munkája

„Kivételes stáb készítette az Égert: mindannyiunkat hajtotta a filmkészítés vágya, és hogy a hihetetlen kompromisszumok között is magas színvonalat hozzunk létre. Ehhez nemcsak elkötelezettségre és tehetségre volt szükség, de sok minden más mellett egy remek forgatókönyvre és ragyogó színészi gárdára is. A bűnügyi film fájón ritka vendég a magyar filmben, miközben nemzetközi színtéren reneszánszát éli a műfaj. Reméljük, a filmtörténetet kedvelők éppúgy megtalálják az Égerrel a számításukat, mint a legjobb mai műfaji mozik és sorozatok rajongói” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

Az Éger operatőre Papp Kornél, vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A játékfilm közvetlen állami támogatás nélkül, a Vertigo Média gyártásában készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. Az alkotás november 16-án kerül országszerte a mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.

 

Forrás: Vertigo Média
Fotókredit: Varga Sándor

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Priscilla a velencei filmfesztiválon
Michał Chmielewski: Roving Woman
Christopher Nolan Oppenheimeréről
Merész nők a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyermekprogramokkal, Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várják az érdeklődőket a Hild-villában
A Grecsó fivérek estje
A magyar szocialista kerámia története
Szerelmi háromszög az első világháború árnyékában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés