bezár
 

film

2023. 11. 24.
Randidrogok, Ceausescu-diktatúra, Bartók Béla
Két dokumentumfilm és egy fikciós tévéfilm elkészülését támogatja az NFI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Randidrogos támadásokról, valamint a Ceausescu-diktatúráról készülő dokumentumfilm és Bartók Béla emigrációban töltött éveit bemutató fikciós tévéfilm nyert támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós és streaming pályázatán.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A Televíziós Döntőbizottság Meggyes Krisztina, Csibi László és Surányi András rendezésében készülő alkotásoknak ítélt meg gyártási támogatást - tájékoztatta az NFI csütörtökön az MTI-t. Mint írták, az NFI elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

A közlemény szerint Meggyes Krisztina dokumentumfilmje: A Hiányzó 10 óra egy partiban droggal elkábított fiatal lány igaz történetét dolgozza fel. A címben szereplő 10 óra arra az időre utal, amelyet az áldozat az italába csempészett drog, közismert nevén a gina hatása alatt magatehetetlenül töltött, kiszolgáltatva támadóinak. Az alkotás a Filmintézet 40 millió forintos támogatásával készül, producere Szakonyi Noémi Veronika.

A Szocializmus hátsó bejárata című alkotás rendezője ismét a Ceausescu-diktatúra működésére világít rá Szabadság a hegyen címmel készülő dokumentumfilmjében. Csibi László új alkotása ezúttal a nyolcvanas évekbe kalauzol, amikor az állam hatalmi szervei minden külföldről érkező információt ellenőrzésük alá vontak, így a nagy nemzetközi sportesemények is lekerültek az ország egyetlen televízióadójának képernyőjéről. A Románia országhatáraitól távol eső Belső-Erdélyben ezért az érdeklődők a szomszédos magyar, jugoszláv és bolgár közvetítések vételére alkalmas, improvizált antennák segítségével vonultak a környező dombokra meccset nézni. A "hegyimeccs-nézések" korszakát személyes élményeken és visszaemlékezéseken keresztül felidéző alkotás gyártását 9,275 millió forinttal támogatja a Filmintézet, producere Péterffy András.

Két idősíkon játszódik a Testamentum címmel készülő fikciós tévéfilm, amelyben egy művész egy elfalazott helyiséget talál New York-i lakásában, ahol egy régi naplóra bukkan. Az évtizedekkel korábban írt bejegyzésekből megismeri a honvágytól szenvedő Bartók Béla életét, Amerikába érkezését követően. A Bartók emigrációban töltött éveinek traumájára rávilágító alkotást Surányi András rendezi a Filmintézet 300 millió forintos támogatásával, producere Nagy Endre és Barathy Boglárka - áll a közleményben.

Kép forrása: Nemzeti Filmintézet honlapja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
Prikler Mátyás: Hatalom
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés