bezár
 

zene

2023. 12. 21.
Kétszáz pályaművet díjaztak Petőfi-versek megzenésítéséért
A Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők című pályázata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hétszáz pályaműből kétszáz kapott díjat a Petőfi Kulturális Ügynökség Felhők című pályázatán, amelyre egy-egy Petőfi-vers zenei feldolgozásával lehetett jelentkezni.

A Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából tavaly meghirdetett könnyűzenei pályázat díjazottjai 600 ezer forint jutalomban részesültek - írták.

A beérkezett művek stílusa a teljes könnyűzenei spektrumot lefedi. A kezdő zenészektől Kossuth-díjas alkotóig számos előadó mérette meg magát. Volt olyan művész, köztük Pély Barnabás vagy Dely Domonkos, akik teljes lemezt szenteltek a Petőfi-versfeldolgozásoknak - olvasható a tájékoztatóban. A pályázók 200 előre meghatározott Petőfi-vers közül választhattak - utalva ezzel is a költő születésének jubileumára. Hazai és határon túli, 18 évnél idősebb magyar előadók jelentkezhettek egyénileg vagy zenei formáció tagjaként.

"Petőfi kulcsfogalmai, a szabadság és a szerelem a könnyűzene kulcsfogalmai is. Tehát nemcsak a költők, hanem a könnyűzenészek is Petőfi köpenyéből bújtak ki. A pályázatok alapján ezt a magyar popkultúra alkotói érzik is" - magyarázta a főigazgató.

A pályaművek elbírálását a Petőfi 200 Zenei Kollégium végezte. A zsűri elnöke Tátrai Tibor, tagjai Farkas Wellmann Endre, Dénes Adél, Both Miklós, Szalóki Ágnes, Pásztor Sámuel és Lobenwein Norbert voltak - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés