bezár
 

zene

2024. 04. 08.
A Brooklyn Rider vonósnégyes a Zeneakadémián
Tematikus esttel mutatkoznak be
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Brooklyn Rider vonósnégyes a Zeneakadémián The Four Elements (A négy elem) című tematikus estjével mutatkozik be az amerikai Brooklyn Rider vonósnégyes április 20-án a budapesti Zeneakadémián.

Az innovatív műsorairól, a műfaji határokat kitágító repertoárjáról, valamint az előadásmódjáról ismert együttes a Solti teremben lép fel - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.

A formáció leginkább a neves Kronos Quartet nyomdokait követi, legújabb programjukhoz pedig olyan műveket válogattak össze, amelyek szimbolikusan jelenítik meg a földet, a levegőt, a tüzet és a vizet. A Brooklyn Rider az elmúlt hónapokban turnén mutatta be ezt az estjét.

A klasszikus repertoárból felcsendül majd Henri Dutilleux Ainsi la nuit című műve a levegőt felidézve, valamint Dmitrij Sosztakovics 8. (c-moll) vonósnégyese a tűz képviseletében, mellettük pedig izgalmas kortárs kompozíciók kaptak helyet.

A kortárs művek között szerepel az argentin Osvaldo Golijov Tenebrae című szerzeménye, amely a vizet szimbolizálja. A földet megidéző A Short While To Be Here című művet a kvartett egyik hegedűs tagja, Colin Jacobsen hangszerelte Ruth Crawford Seeger Amerikai Népdalok című kötete alapján.

Magyarországi bemutatóként hangzik el Akshaya Avril Tucker Hollow Flame és Andreia Pinto Correia Aere senza stelle című szerzeménye, előbbi a tüzet, utóbbi a levegőt jeleníti meg.

Amint a kvartett honlapján is szerepel, a négy elem a fizikai világ alapjaként az ősi kultúrák mindegyikében szerepel, Görögországtól Egyiptomon, Babilónián, Perzsián át Indiáig, és hasonlóképp négy ugyanolyan fontos, egyenrangú építőelemből áll egy vonósnégyes "zenei ökoszisztémája" is. Az ötlet a programhoz egyrészt innen jött, másrészt abból táplálkozik, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás, ezért a műsorban szereplő új kompozíciók megírására felkért kortárs szerzőket is arra ösztönözte a formáció, hogy a zene eszközeivel intézzenek felhívást az ügyért.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés