bezár
 

zene

2024. 04. 24.
BTF: Szombaton kezdődik a Jazzfest Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
BTF: Szombaton kezdődik a Jazzfest Budapest Húsz ország több mint kétszáz művésze lép fel csaknem kilencven koncerten a 3. Jazzfest Budapest keretében szombattól május 15-ig. A tizennyolc helyszínen megvalósuló eseménysorozat fókuszában az EU-csatlakozás 20. évfordulója áll.

A nyitóesemény a nulladik napon, pénteken nyíló szabadtéri dzsesszfotókiállítás lesz a Hunyadi téren.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében megvalósuló programsorozatban számos világsztár lép fel, köztük Mario Biondi, Bill Evans & Vansband All Stars, Roberto Fonseca és Victor Wooten. Több koncerten együtt zenélnek külföldi és hazai muzsikusok.

A fellépők 40 százaléka külföldi, köszönhetően nyolc külföldi kulturális intézet közreműködésének. Az Olasz Intézet helyszín is lesz: itt május 14-én egy tradicionális szárd énekegyüttes, a Tenores di Bitti a szaxofonos Enzo Favatával kiegészülve lép fel.

Lesznek szabadtéri koncertek a Liszt Ferenc téren, a Rákóczi téren és a Bakáts téren, és a programok közül kiemelkedik a három ingyenes koncert a Városháza parkban a nemzetközi dzsessznapon, április 30-án 17 órától. Itt fellép a norvég Kjetil Mulelid Trio, a cseh Nikol Bóková Quartet, 20 órától pedig gálakoncert lesz.

Az idei rendezvénysorozat fókuszában Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója áll, ehhez kapcsolódva Oláh Krisztián zongoraművész Ludus Europae címmel új művet komponált, amelynek ősbemutatója április 30-ról május 1-jére virradóra lesz a Merlin Színházban. Az Örömóda-esten klasszikus és dzsesszzenészek együtt fognak játszani, összesen 27-en, ahány tagországa az EU-nak van.

A közreműködő művészek között lesz mások mellett Harcsa Veronika, Borbély Mihály, Ávéd János, ifj. Oláh Kálmán, Orbán György, Serei Dániel vagy Subicz Gábor. Ugyanezen az eseményen Kolonits Klára és a Sturcz Quartet előadásában elhangzik az Örömóda, és színpadra lép Snétberger Ferenc és a nemzetközi SUB.LAB.PRO formáció is.

Az idei fesztivál nemzetközi sztárjai az Erkel Színházban lépnek fel. Mario Biondi olasz énekes április 27-én, Bill Evans amerikai szaxofonos és zenekara május 7-én, Roberto Fonseca kubai zongorista május 13-án, az amerikai basszusgitáros Victor Wooten és a The Wooten Brothers pedig a zárónapon, május 15-én ad koncertet.

Oláh Krisztián másik három kiváló hazai dzsesszzenésszel, Borbély Mihály szaxofon-, Lukács Miklós cimbalom- és Mogyoró Kornél ütőhangszer-művésszel együtt az idei Jazzfest Budapest művészkurátora.

A Premier KultCaféban fog zenélni például a Balázs Elemér Quartet, Gianluca Petrella és Pasquale Mirra olasz duója, a Bacsó Kristóf Triad, Lukács Miklós, a Connectrio, a török Önder Focan Trio és a brazil Joao Camarero. A Jedermannban a Baló István Project május 3-i koncertjén színpadra lép Dés László is, a Fonó Budai Zeneházban mások mellett a Balogh Kálmánnal kiegészülő Mester Dániel Trió (április 29.), a Szabó Dániel Quintet (május 3.), és a lengyel szaxofonossal, Robert Wypasekkel fellépő Intergeese (május 13.) játszik. A MagNet Házban a László Attila Quintet május 6-án, a Santa Diver és az észak-macedón cimbalmos, Ivan Curtean május 9-én zenél.

Szintén programhelyszín lesz a Trafó, ahol május 9-én két zongorista-dobos, a brit Gary Husband (ex-Level 42) és Tálas Áron zenél együtt Egyed Bea táncművész előadásával kiegészülve, 10-én pedig a dél-koreai Sinnoi játszik.

A Lumenben a brit Trevor Watts Eternal Triangle ad koncertet május 15-én, az If Caféban a Gyárfás Trio Agostino Di Giorgio olasz gitárossal játszik együtt, az Eötvös10-ben május 1-jén a gyereknap keretében magyar népmeséket hallhatnak az érdeklődők Tóth Viktor szaxofonjátékával, illetve fellép a Veronaki is.

Kép forrása: a fesztivál hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés