bezár
 

színház

2024. 07. 01.
Nyolcvanezer néző a most záruló évadban az Örkény Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvanezer néző a most záruló évadban az Örkény Színházban Nyolcvanezer nézőt vonzott és 98 százalékos látogatottságot ért el a most záruló évadban az Örkény István Színház.

A színház hétfői közleménye szerint öt új bemutatót tartottak, 451 alkalommal fogadtak közönséget, 351 saját és 42 befogadott előadást láthatott a 80 ezer néző.

Szkéné színház

Az ÖrkényKÖZ műhely két új produkciót hozott létre - egy tantermi előadást és egy közösségi színházi előadást, amelyeket összesen 41 alkalommal láthatott a közönség.

A színház 12 produkciót streamelt, amelyet 3135 jegyvásárló néző kísért figyelemmel. Az egyéb rendezvények, könyvbemutatók, konferenciák, felolvasások száma az évadban 17 volt, a színház 9 alkalommal vendégszerepelt az országhatáron belül. Ősszel megrendezték a Freeszemle találkozót, ahol a Freeszfe Egyesület 18 előadását láthatta a közönség.

Az évadban a legtöbb előadást Ficza István játszotta, aki 142 alkalommal lépett színpadra, a legtöbbet, 193 alkalommal, Kókai Tünde próbált.

Folytatódott a WMN és az Örkény Színház közös műsora, a Nyílt lapokkal. A 7. kerülettel több közös rendezvény is megvalósult. A Concerto Budapest Müpa-beli fellépésein a színház művészei irodalmi alkotásokat adtak elő.

A nézői szavazatok alapján a Pünkösti Andor-díjat Ficza István kapta. A doktor Varsányiné-díjat, amelyet a társulat ítél oda annak a nem színész dolgozónak, aki a legtöbbet tette a színház működéséért, Oláh Attila fővilágosító vette át.

A társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, Gálffi László pedig visszatér alkotói szabadságáról.

A teátrum a jövő évadban a plzeni és stuttgarti nemzetközi színházi fesztiválokra kapott meghívást, illetve együttműködésben hoz létre előadást a Theaterhaus Jena társulatával.

A jövő szezonban a színház tíz új bemutatót tart. A kiegészítő programokat a színház alapításának huszadik évfordulója jegyében szervezik meg, és szeptember 7-én, az Örkény Kerten hirdetik meg.

A nagyszínpadi bemutatók között az [ESCAPE] - A Donkihóte-projekt (írta: Kovács D. Dániel-Závada Péter-Varga Zsófia), a Galilei élete (Bertolt Brecht), A nyúl füle (Aesopus-Dargay Marcell-Fábián Péter-Parti Nagy Lajos), a Szerelem (Michael Haneke) és a Boldogtalanok (Füst Milán) kapott helyet.

A stúdiószínpadi premierek között van a Romantika (Kiss-Végh Emőke), az Anyegin (Puskin), a Sokszor nem halunk meg (Tompa Andrea), az Ostromdressz (Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján színpadra alkalmazza Bíró Kriszta), valamint Gálffi László önálló estje.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés