bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Szűcs Anna --

felhasználói adatlapja

Szűcs Anna által feltöltött cikkek:

Puncsos válságregény
Puncsos válságregény
Mucha Dorka: PUNCS, 21.Század Kiadó, 2019
Mucha Dorka első kötete nem mindennapi debütálás – ez a kijelentés sokszor, sokféleképpen elhangzott a könyv kapcsán, mégpedig nem ok nélkül. Bár a kötet megjelenésekor a #metoo mozgalom éppen világszerte tombolt,  és a mű is hasonló cselekménybe burkolja igazi magját, nem nevezhető „erőszakregénynek” vagy ami rosszabb, „áldozati naplónak”. Hordoz ugyan magánvallomásos jegyeket és a naplószerűség formai határait is feszegeti, ám az elvárttól szinte szélsőségesen eltérően mozgatja ezeket a már ismert kódrendszereket.
Sár-és földszagú, égszínű versek
Sár-és földszagú, égszínű versek
Kemenes Henriette: Odú, FISZ, 2020
Meghökkentő képek és alakzatok, metaforák, elliptikus képvezetés jellemzi a FISZ-kötetek között tavaly megjelent Odút, amely több szempontból is kiemelkedő kötet, annak ellenére (vagy éppen amiatt), hogy a szerző első kötete.
Az identitástörténet válsága
Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete tavaly jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Nagy várakozás előzte meg, ugyanis a szerző az utóbbi években mellőzte a lírát, és inkább prózai művekkel jelentkezett. Hogy a visszatérés a pályakezdő műnemhez mennyire kifizetődő, az már a befogadókra van bízva.
A szerelmi líra reformja
A szerelmi líra reformja
Oravecz Imre: 1972. szeptember, Magvető Kiadó, 2020
Az Oravecz Imre 1972. szeptember című kötetéről írt kritikák, recenziók és tanulmányok foglalkoznak a szerző heterogén életművébe való beillesztéséről, hiszen a mű a szerelem és szexualitás eszményének megreformálását vállalta, miközben maga a szerző bevallása szerint az Előszóban „Ez a mű mégis úgy kezdődött, mint holmi asztalfióknak szánt vallomás, keltezés nélküli naplóként.”(8.). Így lett az Oravecz nevével fémjelzett életmű kiemelkedő darabja, amely idén érte meg negyedik kiadását, a Magvető Kiadónál. A kötet állandó aktualitása többek között abban rejlik, hogy a szerelmi líra hagyományainak átformálásán kívül saját műfaját is megkérdőjelezi, amennyiben elmossa határait a próza és a líra között.
A művészeti autonómia létkérdése
A művészeti autonómia létkérdése
A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat online estje
A Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat moderátorai, Csete Soma és Vida Kamilla fél év kihagyás után ezúttal a virtuális térben hozta össze a kulturális élet sokszínű képviselőit, hogy körbejárják a művészeti autonómia létezésének aspektusait. A beszélgetésben részt vett Bán Zsófia író, irodalomtörténész, kritikus, Bárány Tibor filozófus, kritikus, György Péter esztéta, médiakutató, Selyem Zsuzsa író, irodalomtörténész és Borbély András költő, szerkesztő. A teljes beszélgetés elérhető cikkünk végén.
Beszélgetések Pilinszkyvel
Beszélgetések Pilinszkyvel
Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal - Egy párbeszéd regénye, Magvető Kiadó, 2020
Az idén 47 éve íródott Beszélgetések Sheryl Suttonnal a Magvető 2020-as újrakiadása alkalmából vált újra nagyobb példányszámban kaphatóvá. Eddigi elérhetetlensége sejthető abból a – talán – eleve egyértelműként kezelhető tényből, hogy a Pilinszky-életmű egy sok szempontból ritka és kiemelkedő darabjáról beszélhetünk.
A poszthumán rejtély megfejtése
A poszthumán rejtély megfejtése
Késelés Villával a Nyitott Műhelyben
A hétfői Késelésen a megszokott tömeg gyűlt össze, hogy egy „új” irányzat, a poszthumanizmus létrejöttéről és alapvetéseiről tudjon meg többet, melynek még nincs igazán bázisa Magyarországon. Az est két moderátora, Csete Soma és Vida Kamilla, azon kérdésekre próbált választ kapni, hogy mire jó ez az új csodaszer és miben képes újat mondani a humántudományok megelőző paradigmáival szemben. A választ pedig Kiss Kata, esztéta és filozófus, a PTE Elméleti Pszichoanalízis doktori programjának hallgatója és Szemes Botond, a Poli-P csoport tagja, a Huszonegyedik alapító-szerkesztője próbálta megadni.
Múlt időben a JAK-ról
Múlt időben a JAK-ról
Késelés villával a Nyitott Műhelyben
A József Attila Kört Csete Soma és Vida Kamilla, az est két moderátora, az elmúlt ötven év egyik legfontosabb írószervezeteként mutatja be, amely segítette, összetartotta a fiatal, feltörekvő írók táborát – teret adott egy olyan közösségi létformának, amely az írókat az írás magányából kiszakítva sorsközösségbe kovácsolta. Úgy érzem, a Nyitott Műhely zsúfoltsága a kérdéseknek köszönhető és a kételynek – milyen híreknek szabad hinnünk, igazak-e a sikkasztási vádak, van-e jövője bármilyen formában egy évtizedes múltra tekintő szervezetnek, ami most kitette a zárva táblát mondván – „vége, elfogyott a pénz”. Az est vendégei Garaczi László, Gács Anna, Ferencz Mónika és Balogh Endre.
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója
Az Alföld szerkesztősége lapszámbemutatót tart január 21-én, kedden 17 órakor a debreceni Modemben. A különlegesnek ígérkező eseményen az olvasók kézbe vehetik a 2020-tól megváltozott külcsínű folyóirat januári számát, amely a 20 éve elhunyt Petri Györgyre emlékezik.
60 éves az Iskola a határon
60 éves az Iskola a határon
November 29-én és 30-án Ottlik Géza-regénykonferenciát rendezett az Iskola a határon hatvanadik évfordulója alkalmából a Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium.
Feloldódni a performanszban
Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós
A Nyitott Műhely fala Petri-verstől maszatos, páran már lézengenek a székek körül, csörögnek a kanalak a teáscsészéinkben, miközben a Késelés Villával szójáték paradoxonján elmélkednek mellettem, a pultos pedig rám néz: „Azt hittem ma teltház lesz, mert hát Erdélyről van szó.” Magamban mosolygok- még pár percet kell várnia, és a helység megtelik emberekkel. Mert végre Erdély Miklósról és a neoavantgárdról van szó. Körösztös Gergővel, Gelencsér Milánnal és Müllner Andrással beszélget a Késelés Villával irodalmi- beszélgetéssorozat két moderátora, Csete Soma és Vida Kamilla.
Éljen a kés?
Éljen a kés?
Könyvbemutató 2019. október 31-én
A Petőfi Irodalmi Múzeum előtti zajból átlépek a helyet mágikusan körbeölelő csendbe, ahogy benyitok a vörös szőnyeggel fedett lépcsőházba. Mindenszentek előestéjén az emberek aligha Pintér Tibor friss kötetének bemutatójára igyekeznek a családi fészek helyett, gondolom naivan - mégis, a terembe belépve pozitívan csalódok: az aranystukkós mennyezet alatt összegyűlt színes ember kavalkád éppen a könyvhöz illő emelkedett hangulatban köszönti egymást.
Kertész 90 Konferencia
Kertész 90 Konferencia
Két napos újraolvasó konferencia Kertész Imre születésének 90. évfordulóján
„Nos hát, az én világra jövetelemkor a Nap az addig ismert legnagyobb gazdasági világválság jegyében állott, az Empire State Buildingtől az egykori Ferenc József-híd turulmadaráig a földkerekség valamennyi kimagasló pontjáról nyakra-főre ugráltak vízbe, szakadékba, kövezetre – ki hová tudott – az emberek; egy Hitler Adolf nevű pártvezér roppant barátságtalan arccal fordult felém Mein Kampf című művének lapjai közül, a numerus claususnak nevezett első magyar zsidótörvény konstellációm zenitjén állott, mielőtt helyét elfoglalta volna a többi. Valamennyi földi jel (az égiekről mit sem tudok) születésem fölöslegességéről, mi több: ésszerűtlenségéről tanúskodott.” (Kertész Imre: A kudarc)
lapozható traumák megtestesülése
lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
A Várkert Bazár termei zsonganak a tömegtől, a szerkesztők, írók, költők, szakmabeliek és olvasók folyama együtt árad a kiadók standjai között az őszi Margó Fesztivál szombati napján.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés