bezár
 

irodalom

2020. 01. 18.
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója Az Alföld szerkesztősége lapszámbemutatót tart január 21-én, kedden 17 órakor a debreceni Modemben. A különlegesnek ígérkező eseményen az olvasók kézbe vehetik a 2020-tól megváltozott külcsínű folyóirat januári számát, amely a 20 éve elhunyt Petri Györgyre emlékezik.

A 60-as-70-es évek fordulóján fellépő nagy triász, Tandori Dezső (1938-2019), Oravecz Imre (1943) és Petri György (1943-2000) megújította a magyar költészetet. Az új érzékenység irányzatához kapcsolódó Petri a szabadság és szerelem klasszikus témáit (ön)ironikus-reflexív módon megszólaltatva a költői nyelv és a mindennapok nyelvhasználatának közelítésére törekedett. Hírneve elválaszthatatlanul összekapcsolódott legendás művész-értelmiségi szerepvállalásával és nyughatatlan, önpusztító életformájával is. A januári Alföld tanulmányokat és kritikákat ad közre az összegyűjtött versekről és az egész életműről, valamint kötetben eddig meg nem jelent, diákkori Petri-verseket is közöl. A szépirodalmi rovat Petri-hommage-okkal gazdagítja az összeállítást.

Az esten Petri György életművéről Várady Szabolccsal, György Péterrel és Valastyán Tamással beszélget Lapis József szerkesztő a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Petri verseiből Papp István, a Csokonai Színház színművésze ad elő.

„Hogy elérjek a napsütötte sávig,
hol drapp ruhám, fehér ingem világít,
csorba lépcsőkön föl a tisztaságig,
oda, hol szél zúg, fehér tajték sistereg,
komoran feloldoz, közömbösen fenyeget,
émelygés lépcsei, fogyni nem akaró mínusz-emeletek,
nyári hajnal, kilencszázhatvanegy.”

A kép a lap Facebook-oldaláról származik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szűcs Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
irodalom

Csak az irodalom segíthet Csak az irodalom segíthet
Bemutatták A ránk bízott kert. Ökoköltészet – világirodalmi antológiát, Prae Kiadó, 2021
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021

Más művészeti ágakról

színház

A szóvillantó titán A szóvillantó titán
Interjú Kelecsényi Lászlóval Latinovits Zoltánról
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról
Varsics Péter: Így vagy tökéletes


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés