bezár
 

irodalom

2020. 01. 18.
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alföld folyóirat lapszámbemutatója Az Alföld szerkesztősége lapszámbemutatót tart január 21-én, kedden 17 órakor a debreceni Modemben. A különlegesnek ígérkező eseményen az olvasók kézbe vehetik a 2020-tól megváltozott külcsínű folyóirat januári számát, amely a 20 éve elhunyt Petri Györgyre emlékezik.

A 60-as-70-es évek fordulóján fellépő nagy triász, Tandori Dezső (1938-2019), Oravecz Imre (1943) és Petri György (1943-2000) megújította a magyar költészetet. Az új érzékenység irányzatához kapcsolódó Petri a szabadság és szerelem klasszikus témáit (ön)ironikus-reflexív módon megszólaltatva a költői nyelv és a mindennapok nyelvhasználatának közelítésére törekedett. Hírneve elválaszthatatlanul összekapcsolódott legendás művész-értelmiségi szerepvállalásával és nyughatatlan, önpusztító életformájával is. A januári Alföld tanulmányokat és kritikákat ad közre az összegyűjtött versekről és az egész életműről, valamint kötetben eddig meg nem jelent, diákkori Petri-verseket is közöl. A szépirodalmi rovat Petri-hommage-okkal gazdagítja az összeállítást.

Az esten Petri György életművéről Várady Szabolccsal, György Péterrel és Valastyán Tamással beszélget Lapis József szerkesztő a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójában. Petri verseiből Papp István, a Csokonai Színház színművésze ad elő.

„Hogy elérjek a napsütötte sávig,
hol drapp ruhám, fehér ingem világít,
csorba lépcsőkön föl a tisztaságig,
oda, hol szél zúg, fehér tajték sistereg,
komoran feloldoz, közömbösen fenyeget,
émelygés lépcsei, fogyni nem akaró mínusz-emeletek,
nyári hajnal, kilencszázhatvanegy.”

A kép a lap Facebook-oldaláról származik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szűcs Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
irodalom

Irodalom feketén-fehéren Irodalom feketén-fehéren
A Háttérzaj irodalmi kör a Fekete Zaj fesztiválon járt

Más művészeti ágakról

Ultraviolet a Netflixen 
Jacek Borcuch – Andrzej Dragan – Krzysztof Garbaczewski – Renata Gasiorowska – Pawel Lozinski, Jan P. Matuszynski –Tomek Popakul – Jerzy Skolimowski – Krzysztof Skonieczny – Malgorzata Szumowska – Mariusz Trelinski – Magnus von Horn – Anna Zamecka – Xawery Zulawski: Otthon
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés