bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Császár Irma Tímea --

felhasználói adatlapja

Császár Irma Tímea által feltöltött cikkek:

Megszólalni önmagunkról
Megszólalni önmagunkról
A Felhajtóerő című kötet bemutatójáról
Február 15-én került sor a Jelenkor Kiadó és a Vates gondozásában megjelent Fejhajtóerő című kortárs versantológia bemutatójára a Mixát Udvarban. A teltházas kötetbemutatón Elő Csenge Enikő és Bárány Bence szerkesztők, Szenderák Bence felelős szerkesztő, valamint a kötet néhány szerzője, Kemény Zsófi, Kemény István, Fehér Renátó, Erdős Virág, Závada Péter, Kósa Eszter, Pion István, Simon Márton és Kustos Júlia vett részt. Az est házigazdája Pion István volt.
Értékelés, felolvasás, lazulás
Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
A SZÍN célja a nők érdekvédelmének, esélyegyenlőségének segítése a Szépírók Társaságán belül, valamint a teljes irodalmi életben. A munkacsoport 2020 februárjában alakult, és 2020 szeptemberében kezdte meg működését. A Kisprésházban megszervezett mostani alkalommal visszatekintés történt az elmúlt időszakra, amit egy felolvasóest követett. Prózát és lírát olvasott fel Borda Réka, Györe Gabi, Halász Rita, Molnár T. Eszter, Pénzes Tímea és Szlukovényi Katalin.
Két napig a test körül
Két napig a test körül
A Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciáról
„A test mint kulturális koncepció alapjaiban határozza meg a történetértésünket” (Daniel Punday) – ez volt a mottója a június 11-12. között megtartott Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című konferenciának, melynek szervezői a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály és az ELTE Eötvös József Collegium tagjai voltak.
Hagyományt teremteni a testkutatásban
Hagyományt teremteni a testkutatásban
Interjú Mosza Diánával, a Test-symposium című konferencia főszervezéjével
Június 11-12. között szervezik meg a Test-symposium – Irodalom, elmélet és kritika című sokszínű és innovatív konferenciát, ami úttörőnek számít a magyar irodalmi diszkurzusban. A járványhelyzet miatt online lehet résztvenni a kétnapos konferencián, de ennek ellenére is nagyon izgalmas és változatos programokkal készülnek a szervezők. Mosza Diánát, a konferencia ötletgazdáját és főszervezőjét kérdeztünk a szervezés indíttatásáról és folyamatáról, valamint a különböző programok sokszínűségéről.
Szolidaritás, frissítés, újraindítás
Szolidaritás, frissítés, újraindítás
Tavaszi Szépíró Fesztivál a Szociális Alap javára
A Szépírók Társasága minden évben rendez tematikus fesztivált, viszont az idei nemcsak azért volt különleges, mert a digitális térben szervezték meg, hanem a figyelemfelhívás szempontjából is, ugyanis az idei tematika az irodalmi életben lévőkkel való szolidaritás volt.
Megerősödve újrakezdeni
Megerősödve újrakezdeni
Élet és Irodalom, 2021. május 21.
„Nem túl könnyű ám / de tudom már / nem szabad hirtelen kezdeni / csak fokozatosan-okosan” – olvasható Nagy Betti Tanulom a csendet című versének elején, ami megnyitja az Élet és Irodalom e heti lapszámának szépirodalmi rovatát, és felhívja a figyelmet az újrakezdésre is. Az alkotásokat leginkább meghatározza a természet és az emlékezés tematikája és az ezekre alapozott újrakezdés, ami aktualitást mutat. A pénteken megjelenő lapszámban Nagy Betti versei mellett olvasható lesz Zalán Tibor verse, valamint prózát közöl Selyem Zsuzsa, Fecske Csaba, Nomád Földi László, Farkas Balázs és Rutkai András. Emellett találunk számos kritikát, könyvismertetőt és ajánlót is.
Elstartolt az Alkotótárs
Elstartolt az Alkotótárs
Egy hónapon át várják a pályázatokat az új irodalmi ösztöndíjra
A Mastercard kezdeményezése vállaltan és hangsúlyozottan célul tűzte ki, hogy bizonyos társadalmi ügyek és értékek (úgymint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem) szerepeljenek a program fókuszában. A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért a Mastercard - Alkotótárs programjában elsőként olyan alkotói ösztöndíjat indít el, amellyel ezeket biztosítani lehet fiatal, magyar írók számára. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása.
Sorsok és közérzetek
Sorsok és közérzetek
Élet és irodalom, 2021. március 26.
Az Élet és Irodalom e heti számának irodalmi vonatkozásait tematikusan meghatározzák az életutak, a különböző sorsok és élethelyzetek, valamint az a bizonyos társadalmi közérzet, ami jelentősen dominál a mára nézve is. A pénteken megjelenő utolsó márciusi számban olvashatóak lesznek Nyirán Ferenc, Mesterházi Mónika és Gellén-Miklós Gábor versei, valamint Selyem Zsuzsa, Horváth László Imre, Tróján Anna, Szélesi Sándor és Totth Benedek prózai alkotásai. Emellett találunk számos kritikát és könyvismertetőt is.
Tavasz és dinamika
Tavasz és dinamika
Élet és irodalom, 2021. március 5.
Az Élet és Irodalom e heti számában a tavasz kezdetével lendületesen tárulnak elénk a különbféle írások. A pénteken megjelenő márciusi első számban olvashatóak lesznek Szaniszló Judit, London Katalin, Kováts Judit, Kovács Bálint és Székely Szabolcs prózái, valamint a lírai vonalat erősítve Payer Imre, Tolvaj Zoltán és Kabai Lóránt versei. Mindezek kiegészülnek számos kritikával, esszével és ajánlóval.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés