bezár
 

irodalom

2021. 05. 21.
Megerősödve újrakezdeni
Élet és Irodalom, 2021. május 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megerősödve újrakezdeni „Nem túl könnyű ám / de tudom már / nem szabad hirtelen kezdeni / csak fokozatosan-okosan” – olvasható Nagy Betti Tanulom a csendet című versének elején, ami megnyitja az Élet és Irodalom e heti lapszámának szépirodalmi rovatát, és felhívja a figyelmet az újrakezdésre is. Az alkotásokat leginkább meghatározza a természet és az emlékezés tematikája és az ezekre alapozott újrakezdés, ami aktualitást mutat. A pénteken megjelenő lapszámban Nagy Betti versei mellett olvasható lesz Zalán Tibor verse, valamint prózát közöl Selyem Zsuzsa, Fecske Csaba, Nomád Földi László, Farkas Balázs és Rutkai András. Emellett találunk számos kritikát, könyvismertetőt és ajánlót is.

„Miért nincs magyar krimi, ha van?” – teszi fel a kérdést és járja körbe a kritikák által az Ex-libris rovatot jegyző Deczki Sarolta, kinek tollából olyan művekről olvashatunk, amik a magyar krimi-vonalat erősítik. Az egymásra épülő írások közül elsőként Babiczky Tibor Magas tenger című detektívregényében kerül színre, hogy mi az, ami a regény struktúráját erősíti és hogy ez mitől válik különlegesebbé a klasszikus detektívregények struktúrájától. A következőkben Baráth Katalin Arkangyal éjjel című regényének hősnőjére kerül a hangsúly, majd Kolozsi László A bejrúti járat című krimijének hátborzongató aktualitásáról olvashatunk. A rovatot Molnár T. Eszter Szabadesés című művéről szóló kritika zárja. Összességében a rovat láttatja, hogy a magyar krimi kezd megerősödni és foglalkozik az aktuális társadalmi-politikai kérdésekkel is.

Továbbá figyelemre méltó Károlyi Csaba írása Pál Sándor Attila Rokonok című első novelláskötetéről, leginkább abból a szempontból, hogy most már prózaíróként is felfigyelhetünk a szerzőre. Bihari Péter Hahner Péter Világtörténeti kaleidoszkóp magyar szemmel című alkotásának sokszínűségéről számol be, míg Benedek Szabolcs Frank Tibor Szalonvilág. Polgári érintkezés modernizálódása a 19. században című munkájának olvasmányosságáról és érzékletességéről ír.

A külföldi irodalomról szóló kritikai vonalat erősíti Hegedűs Claudia írása André Aciman Harvard tér című regényéről, de Zsembery Borbála tollából is olvashatunk Lydia Davis Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit jobban is című novelláskötetéről.

Az írásokat Puha Ferenc munkái egészítik ki, melyek absztrakt expresszionista képzeteket keltenek. A képsorozat olyan konstrukciókból épül fel, melyek széles ecsetvonásokkal erős gesztusokat ábrázolva egyszerre megengedik az egészként és részekként való szemlélési módot.

A lapszámban megjelenő szépirodalmi alkotások, kritikák és könyvismertetők mellett az ígéretes könyvújdonságok szemléléséhez segítséget nyújt A hét könyvei válogatás, valamint A Líra Könyvesbolt sikerlistája.

nyomtat

Szerzők

-- Császár Irma Tímea --

1997-ben született Erdőszentgyörgyön, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK Összehasonlító irodalomtudomány doktori programjának hallgatója. Képregényekkel, különösen a magyar és a román képregénykultúrák sajátosságaival foglalkozik.


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés