bezár
 

irodalom

2021. 03. 04.
Tavasz és dinamika
Élet és irodalom, 2021. március 5.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tavasz és dinamika Az Élet és Irodalom e heti számában a tavasz kezdetével lendületesen tárulnak elénk a különbféle írások. A pénteken megjelenő márciusi első számban olvashatóak lesznek Szaniszló Judit, London Katalin, Kováts Judit, Kovács Bálint és Székely Szabolcs prózái, valamint a lírai vonalat erősítve Payer Imre, Tolvaj Zoltán és Kabai Lóránt versei. Mindezek kiegészülnek számos kritikával, esszével és ajánlóval.

Az e heti számban megjelenő szépirodalomi alkotások ígéretesek több szempontból is. Kabai Loránt verssorai jól jellemzik ezt: „kvantumcsend. nem egyezményes. csupán járványideji béke. fenntartások. különvéleményes alku. ordenáré temporális vákuum. bájos és különös íz. le, fel. színek nélkül.”

A továbbiakban figyelemre méltó az ÉS-kvartett rovatban megjelenő irodalomkritikai beszélgetés, aminek tárgya Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regénye. A véleményeit ütköztette Károlyi Csaba, Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix, amelyből egy izgalmas beszélgetés kerekedett. Emellett feltűnő Csuhai István írása Frank Tallis Hallgass a neved című könyvéről, melyet Balla Judit magyar fordításában olvashatunk. A könyv a „Liebermann-akták” nevű sorozat harmadik köteteként jelent meg, amely angolul hét detektívregényt számlál. Ezekben a regényekben izgalmas irodalmi-kultúrtörténeti vonatkozással teli történetekkel találkozhat az olvasó.

Az Ex-libris rovatot jegyző Bedecs László írásaiban összefoglaló és lényegre törő kritikákat olvashatunk akár hazai, akár külföldi szerzők műveiről. A kiválasztott művek közös pontjai, amire a kritikák is épülnek, a mindennapi ember nehézségekkel küzdő élethelyzetei, a házasság, a válás kérdése, a férj és feleség viszonya. Háy János A cégvezető, Per Petterson Férfiak az én helyzetemben, Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van valamint Halász Rita Mély levegő című könyvéről íródott kritikák egymásra épülnek, amik közül kiemelendő a Taffy Brodesser-Akner első regényéről szóló, mivel ebben a regényben a szerző maszkos identitással, nemváltással, tehát nőként meséli el az elhagyott férj és a kétgyerekes apa történetét.

A március eleji szám lapjain Fábián István grafikái köszönnek vissza, melyek organikus egészként tárulnak fel és megidéznek hagyományos értékeket meghívva a befogadót a továbbgondolásra.

A lapszámban megjelenő szépirodalmi írások, kritikák és esszék mellett az új, nemrég megjelent és újabb lehetőségeket ígérő könyvek szemlélésében segítséget nyújt az Az Írok Boltja sikerlistája, valamint A hét könyvei válogatás. Az utóbbi között szerepel a nemrég megjelent Eronim Mox: Receptek végnapokra című kötet, mely különleges gesztussal íródott Bodor Ádám 85. születésnapjára.

nyomtat

Szerzők

-- Császár Irma Tímea --

1997-ben született Erdőszentgyörgyön, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK Összehasonlító irodalomtudomány doktori programjának hallgatója. Képregényekkel, különösen a magyar és a román képregénykultúrák sajátosságaival foglalkozik.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés