bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Budavári Csilla --

felhasználói adatlapja

Budavári Csilla által feltöltött cikkek:

Szerinted mi a szép? Mutasd meg magad!
A Művészetek Új Irányai Kulturális Alapítvány Cékl’art projektje 2011-re is pályázatot hirdet. A hatodik alkalommal megrendezett és egyre gyarapodó művészeti mustrán ezúttal Hungarian Beauty jeligére várják a képző- és iparművészeti alkotásokat.
Megihlet az éjszaka? Pályázz, és próbáld ki magad!
Idén ötödik alkalommal jelentkezik a Cékl’art művészeti mustra, amely időközben nemzetközivé nőtte ki magát. 2010-ben LIGHT BY NIGHT jeligével várják fiatal képző- és iparművészek pályamunkáit, melyekből az illusztris zsűri döntését követően nagyszabású kiállítás, illetve katalógus is készül.
Az Isteni színjátékot újrafordítani nem kell félnetek
TreffOrt Kert (Budapest, VIII. Múzeum krt. 4.)
Miért szánja rá valaki magát, hogy Babits nyomában újból nekifogjon az Isteni színjáték lefordításának? Mit adhat egy új szövegváltozat a 21. századi olvasó számára? - ezekkel a kérdésekkel indult útjára a PRAE. HU nyári programsorozata a TreffOrt Kertben. Alább olvasható beszámoló, nézhető galéria, vagy olvasható kicsit máshol (kicsit mindig több és intimebb infóval) a folyamatosan frissülő blogunk, a programkert.prae.hu.
A Cékl’art mustráján az üvegcipő a divat
Áll a bál - AKKU, Budapest
Áll a bál az AKKU-ban! - adott hírt többek közt a PRAE.HU is nemrég a Cékl’art csoport rendezvényéről. A farsang farkán, az Operabál árnyékában nincs azon semmi meglepő, ha ilyen cím alatt nyit egy kiállítás. Ám a találkozást a két fiatal, ambiciózus szervezővel és művükkel nem érdemes kihagyni. Nyulasi Lili és Szenoner Noémi bálja illő alkalom az olyan üvegcipellőhöz, amiről lehetetlen lemondani, igaz, nem is házhozszállítással érkezik. Megnyugtatóan lelkesítő történet következik arról, hogy amit igazán akarsz, azt szívós munkával akár el is érheted.
Miért?
Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló. Körülírások. Kalligram, 2008.
Kiábrándító így indítani egy kritikát, de meg kell vallanom, nehezemre esik fogást találni Borbély Szilárd novelláskötetén. Az eltökéltség ellenére igazából bármerről közelítek, inkább előbb, mint utóbb kudarcba fullad a lendület. Nem a szöveg minősége a kérdés. Miért tűnik mégis egyre távolibbnak a megoldás lehetősége, és egyre megközelíthetetlenebbnek az Árnyképrajzoló?
Fülsértő gégemetszés
Vedrana Rudan: Fül, gége, kés. József Attila Kör - L’Harmattan Kiadó, 2006
Miért lehet a puhafedélbe rétegelt, vegytiszta, válogatott káromkodást a huszonegyedik században kortárs szépprózaként eladni, ráadásul több nyelvre lefordítva, széles e világon? Vajon szubkulturális igényeket elégít ki? Netán a mai (olvasó)közönség ennyire mazochista sznob?
Útra való
Anna Gavalda: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol. Magvető, 2008
A bőrönd púpos, útlevél a helyén, úgyis-itthon-felejtünk-valamit tudat az agyban. Az utolsó utáni, legdrámaibb pillanatban (elvileg) már csak az elemózsia, meg egy jó könyv hiányzik. Persze nem mindegy ám, mi csusszan végül a poggyászba: fontos, hogy könnyű, ugyanakkor tartalmas legyen. Mondjuk Anna Gavalda Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol című novelláskötete.
Szex. És…?
Tizenéves koruk óta barátnők, sok utat tettek meg együtt. Aztán jött a kaland Nils Holgerson messze földjén, és a madártávlatból összeállt egy kép. „Néha kell egy inspiráló erő, amitől nem is az, hogy kilépsz, de elkezded kicsit másképp látni magad körül a dolgokat.” Barok Eszter és Illés Emese arról mesél, hogyan is történt első könyvük, aminek csak a címében nem szerepel a szex.
A paradicsom kapujában hideg almalevet mérnek
Szomjas oázis. Antológia a női testről
Irodalmi antológia a női testről, amit nők írtak és szerkesztettek. Az asszociációk homokviharában kajánul mosolygók is bátran elindulhatnak a Szomjas oázis-expedícióra. Ami a vándorra vár: útkeresés, húsba vágó misztikum, keresett szókimondás, kegyetlen gyengédség, harcos bizonytalanság, nyughatatlan bizonyosság: efféle komoly kalandok során kell meglelnie a merész felfedezőnek a határt valóság és délibáb között.
Horváth Ádám és Békés Pál a Bárkában
Február 29-én, a Bárka Színházban Alföldi Róbert vendége Horváth Ádám rendező és Békés Pál író. László Attila gitározik, Borlai Gergő dobol.
Örvény fölött
Beszélgetés Mohai V. Lajossal – életre-halálra – az irodalomról
A kötet egy jól körülhatárolható szituáció és egy pontosan megfogható érzésvilág lenyomata. Lehet, hogy írok még majd hasonló verseket, mi több, születtek is már hasonlóak a kötet lezárása után, mindazonáltal a Kilazult kő egyszeri és megismételhetetlen esemény az életemben - vallja Mohai V. Lajos a prae.hu-nak adott interjújában.
A csarnok elontott oszlopi közt lebegő rémalak
Építészeti futurizmusok. Alexandra Könyvesház, Pódium, 2007. október 5. péntek, 19 óra.
Játsszunk asszociációs játékot! A megkötés annyi, hogy a témakör az építészet. És hogy mégse babra menjen, inkább bőrre kicsit, mi sem jobb terep a saját házunk tájánál. Külön segítséget (izgalmat? pikantériát?) jelent, hogy a játszótársak nagy része szakmabeli, ha másképp nem, szegről-végről. Tehát mi jut a tetterővel megáldott honfi eszébe arról: Magyarország? Így (relatíve) túl nagy a játéktér, meg aztán a szűkebb hazában is akad (eszme)cserélni való bőven. Legyen inkább a hívószó: Budapest.
Önéletrajz, vagy amit akartok?
Takács Zsuzsa: A megtévesztő külsejű vendég
Kit ne foglalkoztatna, hogy vajon hogy látja őt a világ? És kinek ne lenne valamiféle személyes elképzelése erről? Identitás, emlékezet, valóság – hozzávalók egy önéletrajzhoz. De vajon mit takarhat ez a kifejezés: „önéletrajzaim”? Takács Zsuzsa különös kísérletbe fogott: hogyan mutathatjuk meg, ami a valóságból eljut hozzánk, kívülről és belülről egyszerre.
Kérdezz! – Felelek
Irodalmi folyóiratok: litera.hu. Kőrössi P. József vendége Németh Gábor író, a portál főszerkesztője. Alexandra Irodalmi Kávéház, 2007. július 10. kedd, 20 óra
„A szó veszélyes fegyver” – hangzik az Illés-nóta. Ki ne dudorászhatná ezt a népdal-tisztaságú alapigazságot nap mint nap, miközben óvatosan vagy épp gyanútlanul bolyong az emberi kommunikáció aknamezején. Olykor valóságos páros diplomáciai tojástáncot lejtünk, miközben beszélgetőtársunkkal kölcsönösen puhatolózunk egymás személyes szférájában. De mire a sok szójáték? Amit kimondunk, ez az illékony valami, tényleg akkora jelentőséggel bír?
Örkényt, szeretettel
Örkénytől Örkényig – Tatjána Voronkina műfordító szerzői estje. Petőfi Irodalmi Múzeum, 2007. június 5. kedd, 18 óra
Kedves Ismerősöm mesélte, hogy a Zeneakadémián, koncertélvezet közben környékezte meg a kérdés, hogy vajon melyik, illetve hány magyar szerző művével ajándékozhatnánk meg egy külföldit? Mert ha zene, akkor Bartókot és Kodályt ismerik széles e világon. Ám ha az irodalmat vesszük, milyen kötettel kellene gusztusosan megkoronáznunk a téliszalámi-konyakmeggy-tokaji repicsomagot, hogy idegen ajkú barátunk szemében a felismerés és a mohó kíváncsiság öröme csillanjon meg?
Feketeleves kannibál módra
Késelés villával. Nyitott Műhely, 2007. február 7. szerda, 19 óra
Nem mindennapi élmény hazánkban a kannibálvacsora, még metaforikus értelemben sem. Cserna-Szabó András pedig közönség előtt kivesézte, puhára főzte és felfalta a magyar irodalmi életet, ínyenc módjára késsel és villával. Az áldozatba más nem harapott, de nem is próbálta megmenteni senki.
Szellemi kavics – a kavics szelleme
Nyitott Műhely, november 9. 19 óra
Hogy kerül a magyar irodalmi díjak közé egy nizzai? Miért kapnak plakett, emlékérem, lánc, váza helyett kavicsot a díjazottak? Az idén negyedik alkalommal adta át Lackfi János a Nizzai kavics-díjat, ezúttal G. István Lászlónak.
Kerek asztal, beszélgetés
Nyitott Műhely, 2006. november 29. 19 óra (elvileg)
Árgus lapszámbemutató volt a Nyitott Műhelyben! Két szerkesztő, egy kritikus, négy költő, akik az előzetes információk szerint egy (jelen nem levő) költő-író(nő) új novelláskötetét nyílt színen boncolják föl. Hogy azután végül mi vagy ki került terítékre? Íme.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés