bezár
 

gyerek

2010. 02. 11.
Az Operabál után jótékony előadás lesz gyerekeknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Operabál másnapján, vasárnap ezer gyereket fogad a Magyar Állami Operaház, hogy az Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című operájából készült 45 perces meseelőadásban - Jancsi és Juliska kalandozásait követve - találkozhassanak az álommanóval, a tündérrel és egy óriással is.
Az Operaház 5-12 éves gyerekeket vár a két jótékonysági előadásra fél 12-kor, illetve fél 2-kor. A nagycsaládban nevelkedő óvodások és iskolások mellett halmozottan hátrányos helyzetű, siket és mozgássérült, illetve autista gyermekek kaptak meghívást - tájékoztatta az MTI-t Várkonyi Judit, az intézmény sajtófőnöke.

A rövidített operaelőadást Kovalik Balázs művészeti igazgató rendezte. Először a tavalyi bál után tartották meg - hagyományteremtő szándékkal - a jótékony célú előadásokat, amelyek a mulatságra épített táncparketten zajlanak. Az Ybl-palota belső tere ugyanis az Operabál alkalmával nem a hagyományos színházi funkciót szolgálja.

A nézőtér széksorait kiemelik, és úgy helyezik rá a padlózatot, hogy a zenekari árkot lefedve, végül egy szintbe kerüljön a hátsó színpaddal és a főszínpaddal. Ezek egybenyitásával és a kiegészítő színpadi páholyok megépítésével alakul ki a bálterem, amelynek hátsó része már a tulajdonképpeni színpad - így válik láthatóvá az összes, máskor rejtett színpadi kiegészítő.

A gyermekközönség több száz színes párnán elhelyezkedve, közvetlen közelről nézheti a rendhagyó színtérre rendezett műsort: a mézeskalács ház most is ellenállhatatlan csábítás a két haszontalan kölyöknek, ám túljárva a boszorkány eszén nem ők csúsznak a sütőlapáton a kemencébe.

Jancsit Kiss Tivadar, Juliskát Gál Gabriella, a Mézboszorkányt Wiedemann Bernadett, az Álommanót Megyesi Zoltán és a Tündért Kertesi Ingrid alakítja.

A bál utáni program az Operaház ifjúsági kezdeményezéseinek része. A legifjabb és a serdülő korosztály megszólításával az Operaház nem csak új közönség felnevelését tűzte ki célul, hanem a fiatalok számára létrehozott programokkal ízlésformáló és értékközvetítő szerepet is vállal, utat nyitva a műfaj megismeréséhez.

A programot a Klauzál Lions Klub támogatja: tevékenységük célja, hogy elősegítsék a jövő generációjának a fejlődését, és az esélyteremtést már a gyermekek világában megvalósítsák.

A jótékony célú rendezvényhez egy magánszemély is csatlakozott: Illés Zsófia mint az Operaház rendszeres látogatója százezer forintos felajánlást tett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés