bezár
 

gyerek

2024. 03. 21.
MADI, ahol a festészet kiszabadul a keretből
Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elsőre szokatlanul hangzó MADI kifejezés egy művészeti mozgalmat jelölő mozaikszó, amelynek jelentése Mozgás, Absztrakció, Dimenzió és Invenció. A MADI gyökerei a huszadik század eleji avantgárd irányzatokból erednek, elsősorban a konstruktivizmusból, de a kubizmus és a futurizmus elemei is ötvöződnek benne. A MADI sajátosságai azonban leginkább a színek és formák játékában rejlenek. A Deák17 Galériába most száznál is több látványos geometrikus MADI-alkotást válogatott Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János a Mobil MADI Múzeum gyűjteményéből.

Bolívar: Forme MADI „Urutaú”

Bolívar: Forme MADI „Urutaú”

A mozaikszóban a Mozgás a műtárgyak mobilitását, részeinek kimozdulását, a mozgalom dinamizmusát és fejlődését tükrözi Az Absztrakció a geometria alapelemeire, a tárgynélküli formavilágra utal. A Dimenzió a műalkotások térbeli kiterjedését, illetve a környezethez fűződő viszonyát mutatja, míg az Invenció a találékonyságot, a kreativitást, a játékosságot fejezi ki. A mozgalom Buenos Airesből indult 1946-ban, amikor többek között Carmelo Arden Quin, Rhod Rothfuss, a Magyarországon született Gyula Kosice közreadták a Movimiento MADI című kiáltványukat.

A kiállítás négy szekcióban tárja fel a MADI szemléletét: kitér a 20. század legnagyobb konstruktivista elődeire, és olyan alkotók grafikáit mutatja be, mint Tatlin, Rodcsenko, Kandinszkij, Malevics vagy Kassák és Moholy-Nagy. Külön szekcióba gyűjtve láthatók a síkgeometrikus művészet és a MADI legnagyobb hazai képviselőinek, többek közt Fajó János, Harasztÿ István vagy Haász István munkái. A tárlat legnagyobb számú egységét alkotják a MADI nemzetközi művészeinek poligonális vásznai, síkplasztikái és mozgó objektjei. A negyedik interaktív szekcióban kapott helyet a Deák17 Galéria művészetpedagógiai koncepciójához kapcsolódóan Saxon Szász János MADI szemléletből kifejlesztett, matematikát és művészetet ötvöző Poliuniverzum művészetpedagógiai játéka és módszertana.

A kiállított alkotások elhagyják a festmény hagyományos derékszögű kereteit és sokszögű objektként jelennek meg a falakon. Kilépnek a síkból, és az alapformák ismétlődő megtörésével könnyed, játékos térbeli alakzatokká válnak. A formák variációja, az arányváltások és a mozgó struktúrák mellett a MADI-művek különlegessége a színek erejére és kombinációjára, valamint az újfajta anyagok (üveg, plexi, műanyag, fém) felületjátékára és ütköztetésére épül. A Deák17 Galériában március 22-től látogatható, MADI UNIVERZUM - POLIUNIVERZUM című ingyenes tárlat 130 db látványos alkotáson és 20 ország művészein keresztül mutatja be a mozgalom csaknem 80 éve tartó alakulását az alapítóktól a kortárs követőkig.

Gianfranco Nicolato: Gallo O.V.MAD. Varient con Movimento Manuale

Gianfranco Nicolato: Gallo O.V.MAD. Varient con Movimento Manuale

A kiállítást március 21-én 17:00-kor Maria Lorena CAPRA, Argentína magyarországi nagykövete és DÁRDAI Zsuzsa a Mobil MADI Múzeum alapító-kurátora nyitja meg, és június 4-ig ingyenesen látogatható a belvárosi Deák17 Galériában.

További információ: https://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/madi-univerzum-poliuniverzum/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés