bezár
 

zene

2007. 01. 03.
Aranykor az Aranyszálában
Újévi koncert, Bécsi Filharmonikusok, vezényelt Zubin Mehta
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aranykor az Aranyszálában Kritizálni egy-egy műfajt, szokást sok aspektusból szokás, és sok-sok célunk lehet vele. Az egyik ilyen attitűd, melynek a művészethez sok köze nincs, a közönségből indul ki: arra épít, hogy azon emberek, akik „élvezik” a művet, gyengeelméjűek. Ilyen jellegű kritikát kap jócskán az Újévi koncert is, én mégis szeretem. Ágyban, párnák közt fogyasztva a legjobb.
Ennek a koncertnek nem az a célja velem, hogy az élet nehezen megközelíthető, fájdalmas igazságain törjem a fejem. Szeretem benne, hogy egy sosemvolt aranykort idéz meg. A más uralkodócsaládokhoz hasonlóan gyengeelméjű Habsburgok által irányított Osztrák-Magyar Monarchiából csak a szépre emlékezem ilyenkor. Arra a „haladásra” például, ami építkezésekben (sokszor borzalmas dolgok keletkeztek, de például az Iparművészeti Múzeum is ekkor épült), vasúthálózat létrehozásában, a polgárság létrejöttében etc. még nálunk is megjelent. Gazdag ország polgárai voltunk ekkor. A korabeli Bécs és Ausztria nem Jókai, de nem is Krúdy világa, és nem Mikszáth emberei jelennek meg. Mégis létrejön az az osztrák internacionalizmus, amire nekünk, Magyarországról is rálátásunk lehet – mert az emberek, akik a kultúrát létrehozták, mi is vagyunk meg nem is.

Hirtelen a szalonokban találjuk magunkat, ünnepi forgatagban, hatalmas termekben, megcsap akár a fenyvesek és a hó szaga, és minden gondunk az, hogy miképp is legyünk szerelmesek. Vagy, ha már idősek volnánk, mások összeboronálásán törnénk a fejünket. Édes, könnyű, néha bugyuta élet, amilyen nincs is, csak egy pillanatra, Hugo von Hofmannsthal kora. Álmos, fáradt hölgyek a pszichoanalitikusnál, csodálatos frissek az ifjak karján. Szeretem, tán azért, mert kissé pityókásan ehhez az elképzelt aranykorhoz könnyű vonzódni. Persze a kijózanodás után jönnie kell majd Wittgensteinnek, Musilnak, Bergnek és Schönbergnek. Utóbbiaknak nem tisztjük, hogy becsukják a szemüket.

Én viszont egy kicsit, félálomban, félig ébren, a Bartók Rádió közvetítését hallgatva csodálattal adóztam a sosemvolt világ teremtőjének, és a végén kiballagtam a húsleveshez.

A bécsi úri közönség Budapestről meg nem zavar, nem különösebben érdekel, hogy kik jelennek meg évről évre – ennyi nagyvonalúság nekem is jár.


Újévi koncert, 2007. január 1., Bécs, Aranyszála (Der Goldene Saal), Bécsi Filharmonikusok, vezényelt Zubin Mehta

Műsor:
1. Johann Strauss: Éljen! induló (A Jabuka-operett motívumai alapján)
2. Joseph Strauss:
a) Csapongó lelkek - keringő
b) Malmocska, francia-polka
3. Hellmesberger: Tündértánc - karakterdarab
4. Joseph Strauss: Lázálmok - keringő
5. id. Johann Strauss: Bevonulási galopp
6. Johann Strauss: Májusi bor - nyitány
7. Joseph Strauss: Irén-polka - francia polka
8. Johann Strauss: Ahol a citromfa virul - keringő
9. Eduard Strauss: Féktelenül - gyorspolka
10. Johann Strauss: Város és vidék, polka-mazurka
11. Joseph Strauss:
a) Matróz-polka, gyorspolka
b) Dinamidák - keringő
12. id. Johann Strauss:
a) Emlékezés Ernstre - fantázia
b) Furioso-galopp Liszt motívumok

Ráadás:

a) Hellmesberger: Könnyűléptű - gyorspolka
b) Johann Strauss: Kék Duna-keringő

Ennek kapcsán az EU-hoz frissen csatlakozott két Duna-menti országot, Bulgáriát és Romániát sem felejtették el köszönteni. Udvarias.
c) id. Johann Strauss: Radetzky-induló[a][text][/a]
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés