bezár
 

film

2012. 11. 06.
Emberek, sorsok, képek – indul a Verzió
9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Budapest, 2012. nov. 6-11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kedden kezdődik Budapesten a 9. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A hatnapos rendezvény idén öt helyszínen párhuzamosan zajlik majd, s a legnívósabb nemzetközi és hazai dokumentumfilmek vetítése mellett számos kapcsolódó programot is felvonultat.
A fesztivált ünnepélyes keretek között kedden 19 órakor, a Toldi moziban nyitja meg Parti Nagy Lajos író, majd ezt követően a vetítéssorozat a világszerte sikert aratott és számos díjjal kitüntetett koreai alkotással, a Csigabolygóval veszi kezdetét. A nyitófilmben egy gyermekkorától fogva siket és vak fiú, valamint testi fogyatékos felesége szerelmének finom líraisággal bemutatott történetét ismerhetjük meg.
Csigabolygó

A fesztiválprogramba bekerült csaknem ötven alkotás idén is rendkívül színes és változatos mustrát ígér, indokolt tehát az öt különböző helyszín a Toldi mozitól a Cirko-Gejzír és a Művész mozikon át az OSA Archívumig, valamint az Odeon Undergroundig, hogy minden film utat találhasson a közönséghez. A Nemzetközi Panoráma nevű szekcióban idén mintegy huszonhárom alkotáson keresztül ismerkedhetünk a világ kurrens dokumentumfilm-termésének legjavával. Díjnyertes alkotások, világszerte sikerrel bemutatott, érdekes és kreatív munkák kerülnek a vászonra, a skála pedig a líraian lágy és kedves történetektől (A földműves álma, Napfogyatkozás) az egészen megdöbbentő és torokszorító darabokig terjed (A 8-as akna, A vírusgazda, Gépemberek).
 
A nemzetközi alkotások mellett az elmúlt években mindig hangsúlyosan jelen voltak a fesztiválon a magyar dokumentumfilmek is, Báron György ezzel kapcsolatban elmondta, idén – noha téma akad bőven – nem volt nehéz végigtekinteni a hazai pályázókat, minthogy a finanszírozási problémák miatt rendkívül kevés alkotás készült az utóbbi két évben. Ennélfogva a 9. Verzión mindösszesen hét magyar dokumentumfilmet tudnak bemutatni, ezek azonban egytől egyig roppant aktuális és fontos témákat feszegetnek. Az alig több mint féltucat alkotásból rögtön kettő börtönfilm; az egyiknek a tököli fiatalkorúak börtönében megrendezett rap-tehetségkutató verseny szolgáltatott apropót (Börtön rap), a másikban a fogvatartottak megtérésük óta élt új életének lehetünk tanúi (A börtön ablakában). 



Kínosan aktuális témával foglalkozik Somogyvári Gergő a Riksa lázban: magyar fiatalok tömegei költöznek a holland fővárosba, hogy riksázásból szerezzenek pénzt maguknak, ám a szép, új világ ígéretét nem mindenki tudja valóra váltani. Ezzel szemben Forgács Péter már címében is figyelemfelkeltő alkotása, a Német egység @ Balatonnál – Mézföld enyhén ironikus nosztalgiával tekint vissza a hetvenes-nyolcvanas évekre, amikor a Balaton (s vele Magyarország) hőn vágyott úti cél, paradicsomi hely volt a németek számára a kettészakadt családok találkahelyeként. A Házgyár utca 1. a rettegett volt munkásszálló jelenlegi lakóinak életébe pillant bele, a Bosznia, Bosznia! pedig azt mutatja meg, miként térnek haza a délszláv háborúk idején Magyarországra telepített elmegyógyintézet lakói. Végül a Magyar Bajusz című film alapproblémája, hogy az évenként megrendezésre kerülő Bajusz Európa Bajnokságot "magyar bajusz" kategóriában régóta németek nyerik.
 
A fesztivál két tematikus szekciója idén a Fókuszban Oroszország és a Lázadó Tömegek lesznek. Előbbi neve önmagáért beszél: a szekcióban látható filmek mind a jelenkori Oroszország legfontosabb kérdéseiről, problémáiról számolnak be orosz, magyar, holland és lengyel alkotók tolmácsolásában. A Lázadó Tömegek filmjei nem csupán azért lehetnek érdekesek, mert a forradalmi és forradalom-csináló tematika már önmagában is figyelemfelkeltő, hanem további értékük lehet, hogy beemelnek egy fontos történelmi nézőpontot is a munkájukba.


 
A más nemzetközi fesztiválokkal való együttműködés is hagyománynak tekinthető a Verzió életében, idén a One World Romania négy jeles filmjét mutatják be, a Diákverzió program keretében pedig középiskolás csoportok ingyen tekinthetnek meg előzetesen kiválasztott filmeket. Ehhez a kezdeményezéshez idén három fővárosi és egy vidéki iskola csatlakozott.
 
A vetítésekkel azonban messze nem ér még véget a program. A filmeket követően a szervezők közönségtalálkozókat is rendeznek az alkotókkal, továbbá az Amnesty Internationallel közös szervezésben az Arab Tavasz és a migráció témáiban kerekasztal-beszélgetések is bekerültek a programba. A szakma számára ígérkezik érdekesnek lehetőségnek a DocLab workshop, melyen a fesztivál alatt tapasztalt tutorok adják át tudásukat olyan kollégáik számára, akik jelenleg emberi jogi témában készítenek dokumentumfilmet. Ezenkívül olyan nyilvános pitching-fórumon is részt vehetnek az érdeklődők a hét folyamán, ahol tíz új, még be nem fejezett dokut mutatnak be az alkotók.
A szervezők mindezeken túl koncerteket és minden este hajnalig tartó bulit is ígérnek a fesztiválozóknak a Toldi moziban, panaszra tehát senkinek nem lehet oka: az idei Verzió is színesre és érdekesre sikerült, rengeteg filmmel és sokféle különböző kísérőprogrammal, amelyek között mindenki megtalálhatja a maga számításait.

Bővebben: http://www.verzio.org
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés