bezár
 

zene

2012. 11. 21.
Brahms-arcok – Zsoldos Bálint zongorakoncertje
2012. november 29. (csütörtök), 19:30, Művészetek Palotája-Fesztivál Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zsoldos Bálint szólistaként és kamarazenészként gyakori vendége a hazai és a nemzetközi koncertéletnek. Európa számos hangversenytermében fellépett, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a mantovai Teatro Bibienában és a moszkvai Rahmanyinov-teremben. Mostani koncertjén Brahms zongoradarabjaiból ad bemutatót a Müpa közönségének.
A műsorban is elhangzó, monumentális Brahms f-moll szonáta mind szépségében, mind technikai nehézségeit tekintve a romantikus zongorairodalom egyik csúcsa: szinte hihetetlen, hogy az öttételes művet Brahms mindössze húszévesen komponálta.

A nagy Beethoven-szonáták és Schumann személyes hatása alatt született darab az utolsó a zongoraszonáták sorában – Brahms soha többé nem nyúlt ehhez a műfajhoz.

A Három intermezzo és a Hat zongoradarab sorozatai az életmű másik végéről valók: a késői romantika legszebb alkotásai között számon tartott karakterdarabok az idős Brahms lebilincselően színes és megkapóan személyes hangú vallomásai.

Zsoldos Bálint 1977-ben született Budapesten. Tízévesen felvételt nyert a Liszt Akadémia előkészítő tagozatára, ahol 2002-ben szerezte meg diplomáját.

Szólistaként és kamarazenészként gyakori vendége a hazai és a nemzetközi koncertéletnek. Európa számos hangversenytermében fellépett, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a mantovai Teatro Bibienában és a moszkvai Rahmanyinov-teremben.

Szólistaként olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Kocsis Zoltán, Jurij Szimonov vagy Vásáry Tamás.

2011 júliusában a Varsói Nyári Fesztivál nyitókoncertjén nagy sikerrel játszotta Bartók I. zongoraversenyét. Zongorajátékáról számos felvétel készült itthon és külföldön egyaránt.

Zsoldos Bálint

A műsoron:

Brahms: f-moll szonáta, op. 5
Brahms: Három intermezzo, op. 117
Brahms: Hat zongoradarab, op. 118

Jegyárak: 2900, 3900 Ft

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés