bezár
 

film

2016. 02. 08.
Elválaszthatatlanok – a filmtörténet első bhutáni-magyar koprodukciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Inseparables (Elválaszthatatlanok) című dokumentumfilm gyártása egy évvel ezelőtt kezdődött az Éclipse Film és a Dhangphu Dhingphu együttműködésében és 2017 őszére fog elkészülni a tervek szerint. Bhutánról – lévén, hogy az egyik legelszigeteltebb ország – nagyon kevés film készült eddig. Zurbó Dorottya és és Arun Bhattarai közös rendezése egy bhutáni női focicsapat és egy barátság történetébe avat be, a film egyben az első bhutáni-magyar koprodukció – az alkotói pedig most crowdfunding kampányt indítottak, hogy az eddig elnyert támogatásokat kiegészíthessék, és a film elkészülhessen.

Arun Bhattarai, a film bhutáni rendezője, egyike azon keveseknek, akik független kreatív dokumentumfilmeket készítenek az országban. Együttműködésük Zurbó Dorottya rendezővel most lehetővé teszi, hogy nyomon követhessük az első női focicsapat és a két elválaszthatatlan barátnő történetét az utolsó Buddhista királyságban, ahol egy Ronaldo poszter és egy Buddha szobor kényelmesen megfér egymás mellett. Ez a történet a focin keresztül sok nézőt megszólít majd, hiszen univerzális üzenetet hordoz az álmokról, szenvedélyről, kitartásról egy olyan országban, ahol egyáltalán nem megszokott, hogy lányok focistának álljanak, tanuljanak, és modern karriert álmodjanak maguknak.

A filmet az IDFA (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) filmalapja és az EU Media programja is támogatja, valamint éppen most zajlik crowdfunding kampányuk a Cinecrowd weboldalon, ahol még 26 napon keresztül bárki támogathatja az alkotókat, aki szeretné, hogy ez a film elkészüljön. A stáb kreatív és unikális bhutáni ajándékokkal tudja viszonozni a filmjükbe vetett bizalmat.

Elválaszthatatlanok – a filmtörténet első bhutáni-magyar koprodukciója

Tshering és Tashi

Az Elválaszthatatlanokban két 13 éves lányt, Tashit és Tsheringet kezdik követni, akik gyerekkori barátok, mindketten Bhumtangban nőttek fel és együtt jelentkeztek az első női focicsapatba. Személyiségük teljesen különböző, míg Tshering szorgalmas, kitartó és összeszedett, amikor nem focizik, a szülei farmján dolgozik, addig Tashi szenvedélyes és lázadó, fiúsan öltözik, és miközben arról álmodozik, hogy híres focista lesz, elhanyagolja a buddhista rítusok gyakorlását nagyapja kolostorában.

Az akadémiai felvételin Tsheringet nem akarták beválogatni a csapatba, de mivel balkezes és ballábas, végül tartalékosként bekerülhetett. Az elmúlt hónapok során a leggyengébb játékosból felküzdötte magát a legügyesebbek közé. Tashi sajnos nem fejlődött sokat és egyike a leggyengébb focistáknak, annak ellenére, hogy Tshering próbál neki segíteni a pályán. Tashi számára óriási a tét, ha kiesik, vissza kell térnie a szülőfalujába, le kell mondania álmairól, tanulmányairól és ott kell folytatni az életét, ahol abbahagyta. Tshering, minden bizonnyal focista lesz, aki megvalósíthatja az álmát és nem kell többet szülei farmján dolgoznia. Ám a csapatba csak az időszakos szelekción túljutva lehet bekerülni.

Elválaszthatatlanok – a filmtörténet első bhutáni-magyar koprodukciója

A lányok az edzővel

Ugrin Julianna, a film producere annak ellenére, hogy magyar állami finanszírozással nem számolhat, hiszen sem a helyszín sem a történet nem kapcsolódik Magyarországhoz vagy Európához, a projekt kezdete óta támogatja és segíti a rendezők munkáját minden lehetséges nemzetközi forrást felkutatva: „Az Elválaszthatatlanok egy olyan, még viszonylag érintetlen közegben készül, ahol tradíció és modernitás nagyon élesen elkülönülnek egymástól. Fontos, hogy ez a film megszülethessen, hiszen segít a fiatalabb generáció álmait és az idősebb szülők ragaszkodását a múlt értékeihez árnyaltan megmutatni. Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai pedig olyan különleges rendezőpárost alkotnak, akik egyszerre tudják megmutatni a bhutáni és az európai szemléletet. Azért is indítottuk el a Cinecrowd kampányt, mert ez egy olyan nemzetközi platform, ahol a leendő néző ülhet a döntéshozó székébe és vállalhatja névvel vagy anoním segítőként, hogy az ő támogatásával valósuljon meg a film.”

Zurbó Dorottya, a film magyar rendezője személyes motivációiról a következőket mondta: „Az érdekelt minket a leginkább, hogy miként válnak 13-14 éves kislányok profi focistává, hogyan érik össze egy csapat és hogyan valósítják meg az álmaikat elsőként egy olyan országban, ahol a focinak egyáltalán nincs hagyománya, hiszen a férfi csapat is sokáig a FIFA ranglista utolsó helyén szerepelt. Továbbá az is inspirált minket, hogy a témán keresztül arról is mesélhetünk, miként modernizálódik Bhután, hogyan nő fel egy új generáció, amelynek már más értékei és álmai vannak, mint a szüleiknek. Bhutánban csak 1999-ben jelent meg a televízió és az internet – vagyis a IV. király abban az évben oldotta fel a tilalmat – ezáltal kinyílt a világ bhutániak előtt. A mostani 13-14 évesek az első generáció, akik már a tévén nőttek fel, kiszakadva Bhután addigi elszigeteltségéből. Az ő álmaikon, értékeiken, küzdeni akarásukon keresztül tudjuk megmutatni igazán, miként változik a bhutáni társadalom napjainkban.”

Elválaszthatatlanok – a filmtörténet első bhutáni-magyar koprodukciója

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai, a film rendezői

Az Inseparables Cinecrowd crowdfunding kampány oldala.

Az Inseparables Facebook oldala.

Az Inseparables Twitter oldala.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés