bezár
 

art&design

2016. 12. 07.
Munkácsy és Aba-Novák életművének csúcsdarabjai a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy Mihály Amerikából hazakerült Naplemente című festménye, Aba-Novák Vilmos az Álarcfestő című remekműve, valamint a magyar Vadak vezéregyéniségének, Boromisza Tibornak a Rőzsehordók a ligetben című főműve is szerepel a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján, amelyet december 18-án rendeznek meg a Budapest Kongresszusi Központban.

A csaknem 230 tételt felvonultató aukciós anyag egyik legizgalmasabb darabja, Munkácsy Mihály Amerikából hazakerült Naplemente című festménye egykor Andrássy Gyula világhírű gyűjteményének ékköve volt. A nagy becsben tartott képet Andrássy a híres angol festő, William Turner Velencei részlete mellett állította ki saját palotájában - olvasható a Virág Judit Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
    

A Naplemente ugyanabból a korszakból származik, mint a Poros út című Munkácsy-festmény, amelyet 2003-ban a Virág Judit Galériában (korábban: Mű-Terem Galéria) adtak el 220 millió forintért, és amely évekig tartotta a magyar aukciós rekordot. A magyar festőóriás, Munkácsy Mihály a nagy amerikai gyűjtőknek köszönhetően már életében rendkívül népszerű volt a tengerentúlon. A San Franciscóban 1915-ben nyílt Panama-Pacific nagyszabású világkiállításon is szerepelt Munkácsy-kép, amelyet Andrássy gróf kölcsönzött a tárlatra. A háborús viszonyokra hivatkozva az Európából érkező anyagot nem küldték vissza a szervezők. Amikor az Egyesült Államok is belépett a háborúba, az ellenséges állammá nyilvánított Magyarország kollekcióját zár alá helyezték, a kiállítást azonban nem zárták be, így a történelem szeszélyeinek köszönhetően, a tárlat minden idők legnagyobb szabású magyar képzőművészeti bemutatkozása lett. A mű végül egy New York-i bankár, majd halála után örököseinek tulajdonába került. Az 1873-ban készült olajkép kikiáltási ára 40 millió forint.
    

Aba-Novák Vilmos festménye, az Álarcfestő a művész egyik legfontosabb, legjobban dokumentált művének számít. Az ember nagyságú, monumentális képen a festő barátja Czumpf Imre festőművész látható Aba-Novák műtermében, kezében egy Aba-Novák arcát mintázó maszkkal. A mű 1933 nyarán készült, amikor Aba-Novák Vilmos Czumpf Imrével közösen festette a jászszentandrási római katolikus templom freskóit. Az Álarcfestő című képre 34 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.
    

Mint írják, Boromisza Tibor Rőzsehordók a ligetben című festményét - a magyar fauve-ok eddig ismeretlen remekművét - 1911 óta nem láthatta a közönség. Boromisza 1908 körüli képe a magyar fauve festészet egyik csúcsteljesítményének számít. A Nagybányán készült alkotás felfokozott színvilágával és dekorativitásával olyan nemzetközi alkotók munkáival állítható párhuzamba, mint Henri Matisse, Vincent van Gogh vagy Paul Gauguin. A kép kikiáltási ára 42 millió forint.
    

A Zsolnay-kollekció múzeumi rangú darabjának számít az a historikus óriás váza, amelyet Zsolnay Teréz férje, Sikorski Tádé tervezett 1886-ban. A csaknem kétméteres kerámiát stilizált levél- és indamotívumok, valamint Bourbon-liliomok díszítik. A megrendelésre készült egyedi váza kikiáltási ára 3 millió forint.
    

A Zsolnay-kollekció másik kiemelkedő darabja, a Nőalak hódoló párduccal 1907 körül készült Mack Lajos tervei alapján. Az édenkerti jelenetet ábrázoló szecessziós vázán egy akt és egy nagymacska látható, kikiáltási ára pedig 4 millió 400 ezer forint.
    

A Virág Judit aukciós kiállítása december 17-ig tekinthető meg Budapesten.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés