bezár
 

irodalom

2007. 05. 04.
Egy mindenkiért?
A magyar irodalmi szakmai egyesületek nyílt levele Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy mindenkiért? Akire számítanak: Hiller István. Akik számítanak: Drámaírók Kerekasztala, Fiatal Írók Szövetsége, Írók Szakszervezete, József Attila Kör, Magyar Írószövetség, Magyar Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága.
Miközben a magyar irodalom a magyar kultúra és az ország egyik leghatékonyabb nagykövetévé nőtte ki magát, az Európa-szerte kimagaslóan népszerű és elismert kortárs magyar irodalom az ország potenciális reklámhordozójává lett, a 2007-es állami költségvetés nem tartalmazza a háttérben dolgozó irodalmi egyesületek támogatását.

A kulturális tárca megszüntette a forrást, mely ezeknek a kiemelten fontos, közhasznú kulturális egyesületeknek a működését lehetővé tenné.

Az alábbi irodalmi szervezetek egységesen tiltakoznak ez ellen az egyoldalú döntés ellen, egyúttal megfogalmazzák azt az álláspontjukat, hogy egy szakminisztériumnak az a feladata, hogy ha adott forrásokból nem tudja támogatni a szakmai egyesületeket, érdekképviseleteket, alternatív lehetőségeket keressen.

Fontos kijelenteni, hogy más támogatási tételekhez képest (pl. film, színház) csekély összegekről van szó.

Ezért az alulírott egyesületek arra kérik Hiller István miniszter urat, hogy míg ez a lehetetlen helyzet meg nem szűnik, és az irodalmi szervezetek támogatása a 2008-as költségvetésbe vissza nem kerül, igyekezzék minden lehetőt megtenni az egyéb források biztosítására.

Az alulírott irodalmi egyesületek ezért szükségesnek tartják, hogy az oktatási és kulturális tárca vezetője minél előbb lehetőséget találjon a szépirodalom állami finanszírozásáról folytatandó megbeszélésre, különös tekintettel az említett forrásokra, melyek miniszteri közreműködés nélkül nem jelentenek elérhető, reális megoldást számukra.

Megkeresésüket azért nyílt levélben teszik közzé, mert eddigi tárgyalási kezdeményezéseikre csupán halogató választ kaptak.

Budapest, 2007. április 26.
Drámaírók Kerekasztala
Fiatal Írók Szövetsége
Írók Szakszervezete
József Attila Kör
Magyar Írószövetség
Magyar Műfordítók Egyesülete
Szépírók Társasága
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés