bezár
 

zene

2008. 02. 07.
Régizene németalföldi előadókkal a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Régizene németalföldi előadókkal a Művészetek Palotájában A LOW holland-flamand Kultfeszt keretében a Művészetek Palotája három régizenei koncertet rendez. Február 28-án a Combattimento Consort Amsterdam, március 2-án a Capilla Flamenca lép fel, a fesztivál zárókoncertjén, március 12-én pedig Ton Koopman vezényletével láthatjuk az Amszterdami Barokk Ének- és Zenekart.
A LOW-fesztivál 20 budapesti helyszínen mintegy 100 programot, 500 előadóművészt mutat be február közepétől egy hónapon keresztül. A németalföldi művészet egyik fénykora a 14-15. századi reneszánsz, a másik a 16-18. századi barokk – nem véletlen, hogy a régizenei előadásmód története több flamand (holland és belga) együtteshez is kapcsolódik.
Combattimento Consort Amsterdam
A február 28-án a Fesztivál Színházban fellépő Combattimento Consort Amsterdam egy ritkán hallható Händel-oratóriuamot szólaltat meg. Az 1982-ben alakult együttest az alapító Willem de Vriend vezényli.
Capilla Flamenca
Március 2-án igazi németalföldi zenét ad elő a nem kevésbé nemes consort, a leuveni székhelyű Capilla Flamenca. Előadásuk címe: Négy évszak az Ars Nova korában. Négy férfiénekes és három hangszeres mutatja meg, a 14-15. századi „kis” szerzők (Baude Cordier, Thomas Fabri, Philippe de Vitry, Oswald von Wolkenstein, Jehan Vaillant, Guillaume de Machaut, Martinus Fabri) milyen „nagy” zenéket alkottak. A koncert igazi ínyenccsemege a régizene-rajongóknak.
Ton Koopman
Aligha szorul bemutatásra az Amszterdami Barokk Ének- és Zenekar, akiket az alapító Ton Koopman, a régizenélés egyik „nagy öregje” vezényel. A világ egyik első számú historikus együttesét a karmester 1979-ben alapította. Most két Telemann-művet adnak elő, a ritkábban hallható Viharóda mellett a közelgő Húsvéthoz kapcsolódó Jézus feltámadása és mennybemenetele című oratóriumot. Ez a koncert méltó koronája, záróakkordja a LOW-fesztiválnak. A hangverseny a Filharmónia Budapest Kft-vel közös rendezésben jön létre.

LOW HOLLAND-FLAMAND KULTFESZT
2008. február 28. csütörtök 19:30
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Combattimento Consort Amsterdam
Händel: Il trionfo del Tempo e del Disinganno - oratórium két részben, HWV 46a

Szólisták: Patrizia Biccerè (Bellezza), Anne Lise Sollied (Piacere), Nathalie Stutzmann (Disinganno), Carlo Vincenzo Allemano (Tempo)
Vezényel: Jan Willem de Vriend



2008. március 02. vasárnap 19:30
Művészetek Palotája – Fesztivál Színház

Capilla Flamenca
'Négy évszak az Ars nova korában'
Baude Cordier, Thomas Fabri, Philippe de Vitry, Oswald von Wolkenstein, Jehan Vaillant, Guillaume de Machaut, Martinus Fabri, valamint ismeretlen korabeli szerzők művei

Marnix De Cat - kontratenor, Tore Denys - tenor, Lieven Termont - bariton, Dirk Snelling - basszus, művészeti vezető; Patrick Denecker - fuvolák, Liam Fenelly - hegedű, Jan Van Outryve - lant


2008. március 12. szerda 19:30
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Telemann: Die Donnerode (Vihar-óda)
Telemann: Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesus (Jézus feltámadása és mennybemenetele)

Közreműködik: Deborah York, Francine van den Heijden - szoprán, Bogna Bartosz - alt, Tilman Lichdi - tenor, Klaus Mertens, Ekkehard Abele - basszus
Vezényel: Ton Koopman
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés