bezár
 

gyerek

2017. 11. 26.
Pörgős, humoros merítés
Átadták a Merítés-díjakat a Moly 9. születésnapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2017. november 25-én, szombat délután adták át a Merítés-díjakat a Mika Tivadar mulatóban, a Moly 9. születésnapján. A gyerekirodalomban a zsűri díját Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola – Helló, felség! (Cerkabella) című könyvével, a közönségszavazást Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén (Kolibri) című könyve nyerte. Ifjúsági irodalomban a zsűrinél Molnár T. Eszter: Stand up! (Tilos az Á), a közönségszavazáson pedig Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva (Tilos az Á) került az első helyre.

Pörgős, humoros – nagyjából a cím ezen két szavával lehet jellemezni a Moly Merítés-díjának átadóján történteket. A jelenlévő szerző szerzőket hallgatva kétség sem fért ahhoz, hogy ha így írnak, akkor jó könyveket kapnak kézhez a fiatalok.

A Moly Hintafa névre hallgató tagja először Kertész Erzsit kérdezte. A népszerű szerző elmondta, hogy történeteiben visszanyúl a pszichológusként megismert problémákhoz. A Cerkabella kiadóval mindig együtt gondolkodnak azon, hogy mi legyen egy-egy újabb kötetének témája, a szülőkkel való találkozások során pedig egyre inkább nyilvánvalóvá vált számára, hogy az önbecsülés a legnagyobb problémája a gyerekeknek. Könyvének sorozattá válásával kapcsolatban megtudtuk, hogy a nagyobb terjedelem, az ismétlődés segített abban, hogy alaposabban kidolgozza a felnőtt szereplőket is, például a második kötetben az osztályfőnök szerepe már jelentős lett. A humorhoz, az iróniához való viszonyát 12 éves korára vezette vissza, amikor egyszer csak megérezte, hogy belőle bizony kinézik, hogy megérti ezeket a mondatokat is, azóta odavan érte.

Kertész Erzsi

Molnár T. Eszter ifjúsági regényei a Tilos az Á Könyvek kiadónál jelennek meg. A szerzőnek a Hintafa kérdésére adott válaszából kiderült, azért, mert Péczely Dóra kérte el tőle az első részt, a Stand up! címűt, mely most díjat kapott. (Molnár T. Eszternek a PRAE.HU - Palimpszesztnél 2017-ben a Szabadesés című krimi jelent meg, a JAK + PRAE.HU pedig 2016-ban adta ki A számozottak című novelláskötetét.) Molnár T. Eszter elmondta, a biológusi munka segített neki a szerkesztésben, egy tudományos szövegben, majd a pályázatokban ugyanis rengetegszer kell átírni a mondatokat. A szlengre, a nyelvre vonatkozó kérdés kapcsán megtudtuk, igyekezett, hogy nyelvileg ne legyen rövid lejáratú a Stand up!, s így több korosztályhoz egyszerre tud szólni. Kamaszokról szóló történetében fontos értékekről írt, s mint mondta, számára érdekes érzés, ha egy iskolásnak ez alakítja a lelki világát. Bár, mint rámutatott, nem ez vezette írás közben. Persze voltak pedagógia-erkölcsi megfontolásai, a főszereplő Bakos Virág például nem gúnyolódik mások súlyán… A könyv szereplőiről elmondta: a kamaszok nagyon érzékenyek, de nem mindig arra, amire a felnőttek gondolnak. Egy pattanás az orron például nagyobb probléma tud lenni számukra, mint az apa alkoholizmusa, mert nekik azzal a pattanással ki kell menni az utcára, majd be az iskolába. Arra a kérdésre, milyen gondolatot emelne ki a könyvből, Molnár T. azt válaszolta, a Stand up! az elfogadásról szól, egymás és saját magunk, vagy épp a kidobott kutyák elfogadásáról. Arra is rámutatott, hogy nehéz volt megszokni, hogy úgy olvassák a könyvét, hogy ő nincs jelen, és nem tudja elmagyarázni, mit miért írt – ám rájött, hogy ez egy leválási folyamat, ami azért kell, hogy a következőt tudja írni.

Molnár T. Eszter

Szirmay Ágnes első kérdésre adott válasza szerint jobb volt regényt írni mint forgatókönyvet. Százszor jobb. Ráadásul ebben a korábbi munkásságát is kigúnyolhatta, a 12-es karikás forgatókönyveket. Elmondta, hogy Péczely Dóra a legnagyobb múzsa, mert ő az, aki megkérdezte, nem írna-e egy regényt. (Igen sokan kacagtak fel hangosan, amikor Szirmay Ágnes elmondta, azért is mer ilyen sokat beszélni Péczely Dóráról, mert nincs jelen – mire mégiscsak kiderült, hogy három percet késve bár, de megérkezett, és a közönség soraiból mindent hall.) Megtudhattuk azt is, hogy Szirmay férje, Kemény István az Élet és Irodalom karácsonyi számának adott interjúban ifjúsági regénynek álcázott kőkemény kapitalizmuskritikának nevezte a regényt.

Szirmay Ágnes középen

Ha már jelen volt, a Moly Hintafa nevű tagja kihívta Péczely Dórát, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztőjét is, és felvezetésképp rámutatott, hogy 2010-ben 6 darab, 2016-ban pedig 15 ifjúsági regény jelent meg, és ez nem véletlen. A főszerkesztő elmondta, hogy sokrétű az ifjúsági irodalom kérdésköre. Legnagyobb fájdalma például, aminek az okát sem ismeri, hogy sok olvasót elveszítenek a kiadók 12 éves kor körül. Elmondta azt is, hogy a kiadó a középiskolai oktatás kapcsán felvett egy embert, akinek az a feladata, hogy ezt a korosztályt valamilyen módon elérje. Mint Péczely mondta, nincs az a könyv, ami egy egész osztálynak tetszik, sem klasszikus, sem modern. A feladat épp az, hogy akinek nem tetszik, az is el tudja mondani, hogy mi ennek az oka – és ha lehet, akkor olyat kell neki felkínálni, ami számára íródott. Külön érdekesnek tűnt egy gondolata azzal kapcsolatban, hogy sokszor a szülők fejtik ki a legnagyobb ellenállást a kortárs irodalom magyarórán vagy osztályfőnöki órán történő tanítása miatt. Ezért a tanároknak egyértelműen azt javasolta, mondják el akár egy szülői értekezlet elején, miért választották az adott könyvet feldolgozásra. Így azt is meg lehet magyarázni, miért éppen egy molesztálással foglalkozó kötetet olvasnak a diákok.

Péczely Dóra a közönség soraiban

A díjazottak közül egyedül Dunajcsik Mátyás nem tudott eljönni, számára Péczely Dóra juttatja el az emlékplakettet.

Fotó: Moly  és Balogh Endre

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


Más művészeti ágakról

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Elveszett fiúk Elveszett fiúk
Ben Lerner: Az iskola Topekában - 21. Század Kiadó
irodalom

Puncsos válságregény Puncsos válságregény
Mucha Dorka: PUNCS, 21.Század Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés