bezár
 

gyerek

2008. 03. 28.
Benedek Szabolcs válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benedek Szabolcs válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "azon remegtem, hogy nekem mikor fúródik egy jégszilánk a szívembe"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Valami különös szenvedély fűzött Andersen Jégkirálynő című meséjéhez. Ha eszembe jut ez a mese, szinte ma is hallom a nagyanyám hangját, ahogy olvassa, és érzem magamban most is a borzongást. Rettenetesen féltem ettől a mesétől, ugyanakkor rettenetesen vonzott. Bármennyire is féltem tőle, többször is felolvastattam magamnak, esténként pedig, lefekvés után azon remegtem, hogy nekem mikor fúródik egy jégszilánk a szívembe.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Talán az Egri csillagok? Vagy a Tüskevár? De az is lehet, hogy a Micimackó, emlékszem, volt olyan nyár, amikor kb. 20-szor (ha nem többször) olvastam el.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

A fent említett Egri csillagokat sokszor elolvastam, és minduntalan, visszatérően beleképzeltem magam Bornemissza Gergely szerepébe. Cecey Évába pedig természetesen szerelmes voltam.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

A Micimackó rajzai.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Most, hogy a nagyobbik lányomtól és a feleségemtől hallom őket, egyre többet… Érdekes módon ezek közül egyikre se emlékszem, hogy anno ismertem volna.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Pár éve újraolvastam az Egri csillagokat (még a Nagy Könyv előtt!), és nagyon tetszett. Kedvenc mesém nincs, de a gyerekekkel gyakran nézünk rajzfilmeket. Tapsi Hapsi és a Sárga tengeralattjáró nagy kedvencek.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

A nagyobbik lányomnak fölolvasok, amit a kicsi is hallgat, bár ő még nem sokat ért belőle. De ezek már másfajta mesék, mint az én időmben. Thomas, a gőzmozdony, és hasonlók. Tegnap este pl. próbáltam elmagyarázni a lányomnak, hogy miért nem érti azt, amit a Thomas-rajzfilmek végén (angolul) énekelnek.

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés