bezár
 

gyerek

2008. 04. 01.
Paulovkin Boglárka válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paulovkin Boglárka válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "még szalagra is felvettük, hogy amikor nincs otthon, akkor se maradjon el az esti mese"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Úgy emlékszem, négy éves koromban kaptam meg a nagybátyámtól Marék Veronika: Laci és az oroszlán című mesekönyvét. Hogy volt-e előtte is kedvenc könyvem, vagy hogy azután milyen kedvenc óvódás kori könyveim voltak, arra már nem emlékszem, de hogy ez a könyv volt az, ami úgy először saját kedvenc mesekönyvként megéltem, az biztos. Szerettem a könyvet magát, tetszett a fekete borító, ami különleges volt, és tetszett nagyon a mese is. Az a baj, hogy mivel felnőttként mesekönyvekkel foglalkozom, nehéz elválasztani az azóta rárakódott érzéseket, tudást… de talán igaz az is, ha azt írom: szerettem a szöveg ritmusát, szerettem, ahogy egy-egy mondat, gondolat sokszor több oldalon keresztül bontakozott ki.

Különben a Vakond nadrágja is nagy kedvenc volt, még most is megvan az agyonolvasott példánya. A Micimackót imádtuk a bátyámmal, ahogy Anyu mesélte. Még szalagra is felvettük, hogy amikor nincs otthon, akkor se maradjon el az esti mese.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Felix Salten: Bambi gyermekei. Az a csodálatosan szép, talán Kriterion kiadás, amiben akvarell illusztrációk voltak.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

A fent említett Bambi gyermekei nemcsak első, de egyik kedvenc könyvem is volt, és innentől kezdve zavarba ejtő a kérdés, mert hatéves korom óta falom a könyveket.

Rengeteg mesét, hatalmas Benedek Elek gyűjteményeket, de mindenféle népmeséket is, nemcsak magyarokat (volt pl. egy Sárkánykirály palotája című gyűjtemény, izgalmas, vonalas, egyszínnyomott illusztrációkkal, abban a volt Szovjetunió területén élő népek meséi voltak). Volt egy nagyon szép János Vitéz kötetem, de tényleg nem érdemes belekezdeni a felsorolásba, mert a Lassie-től a Koldus és királyfin és a Tamás Bátya kunyhóján keresztül Sam Smallig az egész falusi gyerekkönyvtárt kiolvastam, átlag heti négy-öt könyvet. Később G. Szabó Judit, Szabó Magda, Thuri Zsuzsa pöttyös könyvei (persze Szabó Magda Tündér Lalája az egyik legeslegkedvencebb volt már kisiskolásként is), a Kästner könyvek, élükön a Két Lottival, a Végtelen történet és a Momo (ez utóbbit egy kedves barátunk fordításában olvastam, kéziratként, jóval a megjelenése előtt). Apám gyerekkori könyvei közül Fehér Klára: Földrengések szigete (na és voltak nagyon jó szöveggyűjtemények, címet nem tudok már, de jobbnál jobb írásokkal, pl. Fehár Klára: Hogyan lettem író? című novelláját még prózamondó versenyen is előadtam). És persze az indiános könyvek, mindegy, hogy Rónaszegi Miklós vagy Karl May… Képtelenség lenne felsorolni - most a fiamnak ajánlgatom a régi kedvenceket (sokszor újra is olvasom őket, ami néha meglepő élmény: hogyan voltam képes a Feketefülű fehér Bimet egyáltalán elolvasni, ma folyamatosan zokognék rajta, annyira szörnyű - na nem a könyv, hanem amiről szól.)

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

A Bambit mondtam (csodálatos, oldott festékfoltokból bontakoztak ki a képek, azóta is ez a stílus az akvarelltechnikával számomra a csúcs), a János vitézt mondtam, a Zöldkirály palotáját még nem (Würtz Ádám, azt hiszem a János vitéz is őt dicséri). Az az Andersen, amiben Heinzelmann Emma rajzai voltak. A Koldus és királyfi gyönyörű rajzai, és persze a Doktor Bubó könyvből pauszpapírral másoltam a képeket.

Voltak régi Kisdobos újságjaink bekötve, csoda szövegekkel és illusztrációkkal tele: Kiss István, Vida Győző, Orosz István, Felvidéki András, Birkás Ákos, Richly Zsolt, Marék Veronika…

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Itt csalás van, mert kilenc-tíz éve, felnőttként, megtanultam újból a Weöres Sándor verseket a Bóbitából, a Nemes Nagy Ágneseket a Cini-cini muzsikából, a Bömbit…

Különben ezek felnőtt fejjel óriási élményt adtak, hogy Weöres és Nemes Nagy zsenik voltak, az most "esett le".

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

A Tündér Lala most is kedvenc és a Bambi könyvek is ugyanúgy hatottak, amikor újra olvastam őket. A most tízéves gyerekemmel naponta fedezem fel a régi és új meséket. Ő még ma is olvas, magától, tündérmeséket, aminek nagyon örülök - persze a Harry Pottereken is átrágtuk magunkat idén karácsony táján. És lesznek nemsokára megint új kedvenceim, a kisebbik fiam hat hónapos, tehát nemsokára újra elindulok egy kis emberrel a mesék rengetegét felfedezni.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Anyuka vagyok, gyerekkönyv író és illusztrátor. Kapcsolatunk több, mint bensőséges.

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján
Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés