bezár
 

gyerek

2008. 03. 31.
Dóka Péter válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dóka Péter válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "képzeletben a jóságos és boldogtalan fecske voltam, aki igazán megérdemelte volna a lányt"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Volt kedvenc mesém, mégpedig Andersentől a Pöttöm Panna. Lemezen hallottam először, Mensáros László volt a mesélő. Gyerekkoromban kívülről el tudtam mondani az egészet. Utólag azt hiszem, azért tetszett, mert ismerős volt a helyzet: a béka, a vakond és a fecske mind vágyik a törékeny Panna után, de a lány a tündérfiúnak van teremtve. Az óvodában is volt egy Pöttöm Panna, csak Rékának hívták. Meg voltak békák és vakondok is. Én persze képzeletben a jóságos és boldogtalan fecske voltam, aki igazán megérdemelte volna a lányt.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Igen, egy norvég író, Tor Åge Bringsvaerd könyve volt az, a címe: Locspocs, a kis tengeri szörny úszni tanul. Az az igazság, Locspocs éppen olyan nehezen tanult meg úszni, mint én…

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Irina Korschunow Töftöf és a kék óriás volt a kedvenc könyvem. Tandori Dezső fordította, elefántokról szólt. Az úgynevezett "cselefántok" sárga színűek a könyvben, a "balefántok" viszont kékek. Töftöf kék-sárga csíkos, ezért úgy érzi, sehová sem tartozik. Gyerekkoromban én is úgy éreztem, hogy sehová sem tartozom. Most is úgy érzem.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Igen, Kovács Péter grafikái a már említett Töftöf és a kék óriásban. A mai napig fel tudom idézni a könyv minden egyes rajzát magam előtt.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Elejétől a végéig szerintem egyetlenegyet sem tudnék elmondani. Talán ha lesz gyerekem, felfrissítem a tudásom.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Igen, A három testőrt és A Pál utcai fiúkat felnőtt fejjel is elolvastam, mégpedig úgynevezett fontos pillanatokban. Most A hókirálynő a kedvenc mesém - immár tizenöt éve.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

A viszony többé-kevésbé harmonikus, írtam két ifjúsági regényt, és jelenleg a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője vagyok.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


Más művészeti ágakról

irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Égbolt-variációk Égbolt-variációk
Nagy Márta Júlia: Elígért lány, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021.
A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol
Luigi Pirandello: IV. Henrik | Zenthe Ferenc Színház - Szkéné


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés