bezár
 

gyerek

2008. 04. 03.
Karafiáth Orsolya válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karafiáth Orsolya válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "kedvenceim a Réber László rajzok voltak... ahogy a férfiakat ábrázolta! Ez lett az ideálom, és meg is találtam a földi mását"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Kedvenc mesém a Kis gyufaárus lány volt. Mindig sírtam a végén, és arra gondoltam, milyen jó, hogy én nem vagyok szegény.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Sajnos nem emlékszem, legelőször mit olvastam. Ám hogy mit hallgattam, pontosan tudom: Koncz Zsuzsa Szerelem című albumát. Azt hiszem, ettől eredeztethető a szerelmes szövegek felé való vonzódásom… Egy biztos: nem voltam valami szuperfej, akkor tanultam meg olvasni, amikor már elkerülhetetlen volt, és arra is emlékszem, hogy igen nehezen.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Nem tudnám rangsorolni őket, abszolút kedvencem három könyv volt, egyik Borbély Lászlótól a Senki-szigeti nagy kaland volt, ezt a rajongást a húgom is átvette, sajnos a könyvvel együtt, azóta sem tudtam visszalopni tőle… A második Nógrády Gábortól a Gyerekrablás a Palánk utcában - ezt filmben is nagyon bírtam. Egészen addig, míg félreértett nosztalgiából össze nem jöttem az egykori címszereplő Lajcsival - aki bebizonyította: a gyerekkori álmokból hamar fel kell ébredni. De az biztos: a Lajos név e könyv óta meghatározó nálam… Harmadik pedig Rónaszegi Miklós Gézengúzok a Balatonnál című regénye volt. Ebben van egy öreg szélhámos, Bende bácsi, akit örökre a szívembe zártam. Röfögött a telefonba, mindig bort ivott és nevetett ("Furcsa ember - borissza, röhögős" - mondta róla a nagymama): a jó Bende mindhárom szokását követem azóta is!

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Imádom az illusztrációkat! Kedvenceim a Réber László rajzok voltak, mindig is. A favoritom, Janikovszky Éva könyveinek illusztráció a mai napig élnek bennem: ahogy a férfiakat ábrázolta! Magas, póznaszerű alakokat ábrázolt, garbóba rejtett hosszú nyakkal, lófejjel. Ez lett az ideálom, és meg is találtam a földi mását. Egy eredeti Réber grafikával élek együtt, és ez nagyon boldoggá tesz.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Rengeteget! Főleg Tamkó Sirató Károlytól és Weöres Sándortól! Segítette persze az ügyet Halász Judit és a Kaláka is… A Tengereczky hazaszáll az egyik alapversem.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Most éppen a szankszrit meséket olvasom, a Hulladémont, de igen, szeretem még mindig a gyerek és az ifjúsági könyveket. Majdnem megfeledkeztem a Mi, Ti őkről - abból tanultam meg a nyelvtant, és a Coffi, Pocak, Paprikáról, ami pedig a barátságaimat határozta meg egy életre… és vettem német mesekönyveket, elsősorban klasszikus meséket, hangoskönyv formában is. Arra gondoltam, ha egyszer már felnőttem rajtuk, másodszor miért ne lehetne…

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Csak olvasói kapcsolatban, illetve tervezek egy gyerek-krimit, a szomszéd kisfiúról szólna. Ez a kölyök igen gyilkos kis alak, főleg a reggelekre gondolok, mikor vagy bebámul az ablakomon, vagy kaparja a falat. Ígérem, nem lesz jó vége…

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

Interjú Somfai Annával
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés