bezár
 

irodalom

2018. 07. 21.
Tömény inspiráció
FISZ-tábor 2. nap
Tartalom értékelése (30 vélemény alapján):
Napsütéses reggellel folytatódott életem első FISZ-tábora, lelkesen vártam az izgalmasnak és inspirálónak ígérkező programokat, és nem kellett csalódnom.

Az első előadás, a Bevezetés a szépirodalomba, nagyon barátságos időpontban, reggel tízkor kezdődött, és nem is zártak minket a négy fal közé, hanem Királyrét parkjában padokon és füvön ülve hallgattuk az előadókat. Az előadás során Erős Kinga osztotta meg a szerkesztőként szerzett tapasztalatait, tanácsokat adott a publikálni vágyó fiataloknak a folyóiratok kiválasztását illetően, illetve praktikus tudnivalókra hívta fel a figyelmet a szerkesztőkkel való kapcsolatfelvétellel és a küldendő szövegekkel kapcsolatban. Ezután a parkban szétszórva kezdetét vették a műhelyek. Mivel elsősorban tudósítóként vagyok jelen, miközben egyik műhelyhez sem tartozom, így lehetőségem nyílt több foglalkozásba is bepillantani. Elsőként Szirák Péter kritikaműhelyét választottam, ahol kis létszámban folytattak elmélyült, szakmai és rendkívül izgalmas beszélgetést, nemcsak a kritikaírás módjairól, hanem az adott, kritikaírásra kiválasztott szövegről is – jelen esetben Garaczi László Hasítás című művéről.

 

Ebéd után folytatódtak a műhelymunkák, és én is továbbálltam, hogy Kollár Árpád líraműhelyébe is becsatlakozhassak, ahol a résztvevők száma jóval tíz fölött volt, de még így is lehetett dolgozni. Minden résztvevő kapott a többiek közül két opponenst egy kiválasztott verse mellé, hogy az egyik a költemény pozitív, míg a másik a negatív pontjait szedje össze, amit egy élénk, össznépi vita követett.

Mindezek után, a koncentrált munkától fáradtan, de kitartva gyűltünk egybe, hogy meghallgathassuk a Földényi F. Lászlóval folytatott beszélgetést, amely során többek között a Melankólia és a Melankólia dicsérete című műveiről beszélt, a két könyv közötti kapcsolatról, és a különbségekről.

A sűrű nap után jól esett a vacsora, hát még a végén osztogatott torta, ami a FISZ huszadik szülinapja alkalmából került az asztalra. Szükség is volt rá, hiszen a nap zárlataként még egy utolsó, súlyos témában folyt kerekasztal-beszélgetés, az előző napit folytató Erőszak és irodalom címmel, Hermann Veronika, Smid Róbert, Kalapos Éva Veronika részvételével, Szekeres Nikoletta moderálásával. Nagyon élénk és sokrétű beszélgetésnek lehettünk tanúi az erőszak irodalmi művekben való jelenlétéről, és annak szélsőséges fogadtatásáról, az erőszak társadalmi jelenlétéről, illetve az erről folyó diskurzusról. Fontos és nehéz téma, amiről a kerekasztal résztvevői a késői időpont ellenére is kimeríthetetlenül voltak képesek társalogni, újabb és újabb szempontokat, példákat bedobni, nem volt egyszerű berekeszteni a beszélgetést.

Fotó: Barna Miklós

nyomtat

Szerzők

-- Dobi Frida --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés