bezár
 

irodalom

2018. 08. 30.
Szigligetre, csak oda
30. JAK-tábor, 1. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyirányú jeggyel utazom Bécsből Szigligetre: ez a JAK-tábor lesz Magyarországra költözésem első momentuma. Nem kevesebbet várok, mint hogy legyen izgalmas és mégis otthonos. Mivel az idei tábor csak négy napig tart, gyorsabban kell élnem, ha minden programra szeretnék bepillantani.

Éjszaka még lezárok két költöződobozt, emlékeztetőket írok a családnak, de aludni ezután sem tudok, csak hajnal felé, amikor már kelni kéne. Átalszom az ébresztőt, és kis híján lekésem a buszt. Az A4-es autópályán kőolajfinomító, biogáz-üzem és szélkerék-erdő mellett haladunk. Alig várom, hogy meglássam a Balatont. Mikor pár órával később Szigligeten, a kastély kertjében sétálva felriasztok egy őzet, érzem, hogy tényleg hazaértem. Sajnos ezt a szúnyogok is érzik, örülnek nekem. Körülöttem hadonászó irodalmárok, ameddig a szem ellát. Aki teheti, vegyvédelmi felszerelést húz, egyedül Vendel bácsi írogat nyugodtan.

Nagy Kata nyitja a tábort. A megszokott programokon túl lesz társművészeti szeminárium, filozófiai szövegolvasó, beszédtechnika és önmenedzsment műhely. A kerekasztal beszélgetéseket a kulturkampfról és a #metoo-ról különösen várom.

Terék Anna arca, Virág Gábor bölcsessége

Sopotnik Zoltán a Híd Kör tagjaival beszélget vajdasági identitásról, a Híd alakulásáról és a vajdasági magyar irodalmi közegről. Dancsó Andrea, a Kör elnöke elmondja, hogy 10 év után már nem csak az újvidéki Magyar Tanszékre szeretnének támaszkodni, ezért különös gondot akarnak fordítani a tehetséggondozásra. Virág Gábor, a Forum Kiadó vezetője örömét fejezi ki, hogy az idei 14 kiadott kötet között 10 olyan is szerepel, amelyekre büszkék lehetnek. (Nem lennék a maradék 4 szerző helyében.) Patócs László a kétévente meghirdetett Híd-díj kapcsán sorolja az utóbbi időben megjelent jelentős könyveket. A művek kapcsán Terék Anna megjegyzi, hogy a vajdasági irodalom fürdik a háborús tematikában, úgy tűnik, most érkezett el a traumafeldolgozás ideje. Virág Gábort a háború nem idegesíti, a tenger annál inkább. Szerinte a háború jó téma, és reméli, nekünk is lesz alkalmunk írni róla. Patócs Lászlónak ezzel szemben, a könyvek érdemeinek elismerése mellett, a halott és pusztulófélben lévő nőkből van már kicsit elege. A hagyomány fontosságával kapcsolatban Terék Anna a néptánchoz hasonlítja a vajdasági irodalmi életet: az elődök ismerete és a hagyományok folytatása van előtérben, és a fiatal tehetségek önálló törekvéseit sokszor letörik az idősebb pályatársak. Mikor Sopotnik Zoltán a Magyarországon dúló kulturkampf kapcsán a vajdasági helyzetről kérdez, Virág Gábor megjegyzi, náluk annyival jobb a helyzet, hogy ott nem alakul ki sem vita, sem gyűlölködés, mivel a két tábor szóba sem áll egymással.

Nagy Mártinak válaszolnak a Líra-műhely tagjai

A szünetben megnyit a büfé. L. Varga Péterből előtör a rejtett olvasószerkesztő, és sorban állás közben kijavítja a hibákat az árlapon. A szúnyogok egyre kevesebben vannak, mi egyre többen, estére nyoma sincs a szokásos első napi lézengésnek. A JAK líraműhelyének képviselőit Nagy Márta Júlia kérdezi. Deres Kornéliát dicsérik, a kritikai hozzáállását, professzionalizmusát és összeszedettségét. Kori az első sorban pirul. A műhely résztvevőinek jelentős része publikál, felolvasott verseiken érződik a tehetség és a munka. „Minden szó értelmezés” ezt a sort Seres Lili Hanna Intelmeink című verséből jegyzem fel, de annyi erős vers követi egymást, hogy egy idő után feladom a jegyzetelést, és csak fülelek. Mellettem Péczely Dóra, aki az arckifejezése alapján már tervezi a következő válogatáskötetet.

Ismét Nagy Mártinak válaszolnak a Líra-műhely tagjai

Később Szkárosi Endre mesél a kastélyról. Bár a régen itt alkotó írók egy részét már nem lehet elhozni Szigligetre, az ágyban szervírozott reggeli hagyományát mindenképpen fel kéne támasztani. A könyvtárszobában ér véget a séta. Szkárosi a ping-pong asztalról mesél, Soltész-Puzsér Zsannával felfedezzük Bojti Marci Csecse-becse című szobrát. A nagyteremben Sam Redbreast Wilson mississippi-bluest játszik, de az igazi élet a teraszon zajlik. Csak azt nem tudom, mit szólnak ehhez a zajhoz az őzek.

Szkárosi Endre

Fotó: József Attila Kör

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Eszter T. Molnár --

2014 óta verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat publikál folyóiratokban, 2016-ban jelent meg első regénye, a Stand-up! (Tilos az Á Könyvek), melyet hamarosan követett a folytatás, a Most már igazán, majd egy novellafüzér, A számozottak (JAK-füzetek: JAK+Prae Kiadó). A Szabadesés című regénye (Prae Kiadó) a 2017-es könyvhétre, a Teréz, vagy a test emlékezete című regénye (szintén Prae Kiadó) 2019-ben, az Őszi Margóra jelent meg. Honlap: www.molnarteszter.hu


További írások a rovatból

irodalom

Huszonegyedik #15 Huszonegyedik #15
A jövőből jövő lövő
irodalom

Sátoros ünnep Vasban Sátoros ünnep Vasban
Élmény. Beszámoló. 2020. augusztus 21-22.

Más művészeti ágakról

art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

Vallás, mint társadalmi tudat Vallás, mint társadalmi tudat
Vendég+látás kiállítás Pannonhalmán
Jacek Borcuch – Andrzej Dragan – Krzysztof Garbaczewski – Renata Gasiorowska – Pawel Lozinski, Jan P. Matuszynski –Tomek Popakul – Jerzy Skolimowski – Krzysztof Skonieczny – Malgorzata Szumowska – Mariusz Trelinski – Magnus von Horn – Anna Zamecka – Xawery Zulawski: Otthon
art&design

A figura reinkarnációi A figura reinkarnációi
Széljegyzetek a „Figura” című kiállításhoz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés