bezár
 

gyerek

2008. 04. 06.
Boldizsár Ildikó válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Boldizsár Ildikó válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "mondhatni szakmai ártalom lett nálam a gyerekkori olvasmányaim közötti bogarászás'"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Mivel nekem nem meséltek gyerekkoromban, mesékkel csak akkor találkoztam, miután megtanultam olvasni. Szenvedélyes olvasóként az volt a tervem, hogy végigolvasom az egész városi könyvtárat. Persze az A betűnél kezdtem, és rögtön Andersen meséibe botlottam. Eljutottam A kis hableány című meséig, ott aztán leragadtam, és 30 évig nem is engedtem el ezt a történetet. Hogy miért volt a kedvencem? Valószínűleg azért, mert saját sorsmintámra ismertem rá, amit csak mostanában sikerült meghaladnom. Most már új kedvenc mesém van!

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Az előző válaszból következik az igenlő válasz: Andersen volt az. Sokat tépelődöm azon, hogy ha mondjuk Gianni Rodarival kezdődött volna az ábécé, más ember lennék-e? Most éppen azt gondolom, hogy igen! Nem volt valami biztató kezdet ugyanis rosszul végződő meséken felnőni…

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

A Nagy Indiánkönyv nyújtott némi mentális védelmet Andersennel szemben. Alsó tagozatban választhattunk az év végi jutalomkönyvek közül, és nagy szerencsémre nekem mindig sikerült leipiapacsolnom a fiúk elől az indiános könyveket. A pöttyös és csíkos könyvektől borsódzott a hátam, no de az indiános könyvek! Folyamatosan lenyűgöztek.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Gyerekkoromból nem emlékszem maradandó élményekre, az utóbbi tíz évben viszont Szegedi Katalin rajzai hagynak mély nyomokat bennem. Kata pontosan azt rajzolja meg, amit én látok - talán ezért is tudunk olyan jól együtt dolgozni közös könyveinken.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Még sosem számoltam össze, de maradjunk annyiban, hogy pont annyit, amennyi egy gyerek elaltatásához vagy szórakoztatásához elegendő…

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Ó, hogyne, mondhatni szakmai ártalom lett nálam a gyerekkori olvasmányaim közötti bogarászás. Az indiánoktól sok segítséget kaptam életem válságos pillanataiban, de az igazi beavatást - vagyis az életem megváltoztatásához szükséges erőt - a tenger boszorkánya adta nekem abban a bizonyos hableányos mesében, már felnőtt koromban.

Mostani kedvenc meséim szankszrit mesék, méghozzá F. W. Bain égiektől vezéreltetett tolmácsolásában, és Baktay Ervin fordításában.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Gyümölcsöző. Az elméleti kérdések egyre kevésbé érdekelnek, viszont tele vagyok újabb és újabb könyvtervekkel.

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés