bezár
 

gyerek

2018. 12. 06.
Az unokák is imádni fogják
Csapody Kinga adventi mesekönyvről, régi-új kedvencekről és nagy meglepetésekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az unokák is imádni fogják A kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Van-e, és ha igen, mi volt az a könyv, amit szerettél volna idén megjelentetni, de valamiért mégsem sikerült?

Nagyon vártam, hogy Szandra kalandjait tovább álmodja Balázsy Panna, és bár kicsit lassabban ment ez a pubertás-dolog a hősünknek, annyit elárulhatok, hogy 2019-ben nagy meglepetésekkel készülünk. Szóval, Szandra-rajongók, figyeljetek, már nem kell sokat várni!

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

A Menő Könyveknél megjelent Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok című hiánypótló, átfogó könyvünkbe írt a 18 éves Nyáry Luca egy nagyon elgondolkodtató és megéríntő verset/slamet. Íme egy részlet:

„azt mondtad
először mindig nő leszek
már nem fájnak a pofonok
már nem kell bennem hinnetek
mert helyettetek én is fogok“

Szerintem magáért beszél, hogy miért ez.

kisegérPRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

A Claude-sorozat szerző-illusztrátorának, Alex T. Smithnek az új könyvét! Egy bájos, humoros és izgalmas mese, rengeteg ötlet, amiket együtt valósíthat meg a család, és igazi összebújós, készülődős hangulat – A kisegér, aki elhozta a karácsonyt az a könyv lesz, amit minden évben előszedtek adventkor, és még az unokáitok is imádni fogják. Először is van egy bátor és cuki főhőse, Fülöp. Aki bár egy kisegér, de ez cseppet sem akadályozza abban, hogy egy elképesztő küldetést hajtson végre. A nyolcéves Olivér levelét kell eljuttatnia a Mikuláshoz az Északi-sarkra. Csakhogy ez nem is olyan egyszerű. Fülöpnek számos akadályt kell legyőznie, míg eléri célját, és az izgalmas utazáson barátokat is szerez. Míg a gyerekek figyelemmel kísérik a kisegér kalandjait hókupacokon, játékáruházon, nagyvároson és repülőn a hóviharban, a szülőkkel együtt készülődhetnek a karácsonyra. Az adventi időszak minden napjára jut egy mese, hiszen huszonnégy és fél fejezetnyi izgalmat adagol nekünk Alex T. Smith. És minden mese után egy-egy ötletet találunk, például megpróbálkozhatunk ólomüvegnek látszó kekszeket készíteni, gyümölcspitét vagy sajtcsillagokat sütni, vörösbegyet vagy karácsonyi pukkantót kézműveskedni. Pihenésképp pedig érdekes karácsonyi hagyományokról is olvashatunk.

titkosPRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés és miért?

Mindig nagyon nagy öröm újraolvasni és nem csalódni gyerekkori kedvencekben, és ha újra megjelentetjük, és újabb rajongókat szerzünk az pedig a legjobb meglepetés. Idén nekem a A titkos kert volt ilyen, hiszen anno minden évben elolvastam, és nagyon örülök, hogy a mai fiatalok is szeretik. De továbbra is rá tudok csodálkozni Tony Wolf töretlen sikerére, még úgy is, hogy otthon is nagyon várja a fiam az újabb részeket.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen? 

Az első sorban ülnék Quentin Gréban, a Dzsungel könyve, és a Szeretlek, anya! és a Mi leszek, ha nagy leszek? című könyveink belga illusztrátorának workshopján. Biztosan tudom, hogy még sokan vannak ezzel így.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés