bezár
 

irodalom

2018. 12. 10.
A Budapest-töredékek díjai
Három holló, Budapest, 2018. december 7.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az irodalom egy délután kilépett a könyvek lapjairól, végigsétált a Dunakorzón, majd beült a törzskávéházába, ott feketét rendelt, és elénekelt egy sanzont Kovácsné Gyapjas Betonkáról. Tette mindezt 2018 december 7-én, a Budapest-töredékek program zenés irodalmi esttel összekötött díjkiosztó eseményén a Három Hollóban.

A Szépírók Társasága hívta életre a 20. századi irodalmat, kortárs szerzőket és középiskolai tanulókat párbeszédbe vonó programot. A budapesti élet, a nagyvárosokra jellemző társadalmi feszültségek és egyenlőtlenségek, valamint ezek irodalmi reprezentációja volt a vezérfonal, ennek mentén választott ki nyolc kortárs író, közöttük én is, egy másik szerzőtől származó, Budapestről szóló írást. Rövid videóban mondtuk el, miért fontos számunkra a választott mű, miért aktuális, és hogyan beszél az általunk ismert város szépségéről és problémáiról. A videókat és a választott írásokat a programban közreműködő középiskolák tanulói irodalomóra vagy szakkör keretében dolgozták fel, hogy végül a diákok maguk is szövegbe zárhassák saját tapasztalataikat a budapesti társadalomról.

Olyan szerencsés voltam, hogy a zsűri tagjaként olvashattam végig a pályázatra beküldött írásokat. Mindig örülök, ha azt tapasztalom, hogy a legfiatalabb nemzedéknek igénye van az önkifejezésre és az alkotó írásra, de különösen fontosnak tartom, ha ez az érzékenység mások problémájára és élethelyzetére is kiterjed. Bár a pályaművek olyan színesek bizonyultak, mint a Három Holló előtt közlekedő hetes busz utazóközönsége, általános jellemzőjük volt a társadalmi nyitottság. Végül négy különdíj és megosztott harmadik helyezés mellett négy díj került kiosztásra.

Az első helyezést Hajdara Zsombor érdemelte ki a Nagy számok törvénye című novellájáért. A legjobbnak ítélt írás nemcsak az arányosan épített szerkezetével tűnt ki a többi közül, hanem azzal is, hogy az egyéni és a közösségi érdekek között húzódó feszültségeket a humor finom eszközeivel mutatta be. Katona Tünde Virág Somlyó Zoltán, Megbeszélések az Istennel című verse nyomán írta a Monológ a városhoz című slamet, és ezzel a második helyezést érte el. A megosztott harmadik helyezést Czafit Brigitta és Csürös Dóra kapta az Egy ház vallomása, valamint Antik című érzékeny novelláikért.

Díjazottak Ruttkai Borival

A díjátadón a négy helyezett felolvasta a díjnyertes írásokat, műveiket Rutkai Bori és Darvas Kristóf zenei betétei, és a programban részt vevő írók közül Mán-Várhegyi Réka, Kiss Tibor Noé és Molnár T. Eszter (egyben jelen sorok szerzője) novellái foglalták keretbe. És bár ezzel a délutánnal lezárult a Budapest-töredékek program, azt gondolom, átmozgató hatása hosszabbra nyúlik majd, mint az esemény zárásaként Rutkai Bori, vagyis Kovácsné Gyapjas Betonka által vezényelt esti tornáé.

A díjazottak

I. díj

Hajdara Zsombor: Nagy számok törvénye

II. díj 

Katona Tünde Virág: Monológ a városhoz

megosztott III. díj 
Czafit Brigitta: Egy ház vallomása

megosztott III. díj 
Csürös Dóra: Antik

Különdíj egy klasszikus lírai műfaj meggyőző aktualizálásáért:
Ferenc Ákos: Levél a házakon túlra

Különdíj Kosztolányi kreatív újraolvasásáért egy friss szempontból:
Oláh Zsolt: Modern társadalmi problémák a századfordulós Magyarországon és napjainkban

Különdíj egy városrész társadalmi és kulturális sokféleségének érzékeny megjelenítéséért 
Rózsa Nóra: Újpalota

Különdíj a gyerek szempontjának kifinomult irodalmi eszközökkel való megteremtéséért 
Takács Bori: A nagyi háza

A program megvalósításában partnerként vett részt a Magyartanárok Egyesülete, a díjakat az Európa Kiadó, a Jelenkor Kiadó és a Hadik Kávéház támogatta.

https://budapesttoredekek.wordpress.com/

nyomtat

Szerzők

-- Eszter T. Molnár --


További írások a rovatból

irodalom

Krimiírás, veganizmus és a piros kabátos nő Krimiírás, veganizmus és a piros kabátos nő
Egy női krimiíró mindennapjai 1.
irodalom

Huszonegyedik #3 Huszonegyedik #3
A történetmondás kínzó vágya
irodalom

Sajátos növényvilág tenyészik itt Sajátos növényvilág tenyészik itt
Prae20, Szimpla, 2019., február 22.
irodalom

huszonegyedik #2 huszonegyedik #2
Szétfolyó furcsaságok: a queer elmélet feltűnései a Frankensteinben

Más művészeti ágakról

gyerek

Mesélj a kamasznak is! Mesélj a kamasznak is!
Meghan Cox Gurdon a The Guardianben
színház

Szatirikus passiójáték: így élünk mi Szatirikus passiójáték: így élünk mi
Kerékgyártó István Hurok című műve a Jurányiban
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról
színház

Felmagasztosulva Felmagasztosulva
Édes Anna a Miskolci Nemzeti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés